pranje-ruku.jpg (63 KB)

Како се правилно перу руке, ко их рјеђе пере послије одласка у тоалет, жене или мушкарци? Ово су важне чињенице о једноставном начину да заштитимо своје здравље!

Доносимо вам ових 12 занимљивости о чистим рукама и здрављу!

1- Само пет одсто људи широм свијета правилно пере руке! А сви их чешће перу ујутру, него увече. Правилно прање руку подразумијева да руке наквасите водом, затим насапуњате, и пуних 20 секунди трљате све површине - длан, прсте, простор између њих, јагодице и дио испод ноктију. Исперите их текућом водом и осушите чистом тканином или убрусом.

2- У просјеку, током 30 минута додирнемо око 300 различитих површина у својој околини. То нас излаже стотинама хиљада микроорганизама!

3- Око 30 одсто људи не користи сапун, нити било шта осим воде, када пере руке.

4- И до 80 одсто преносивих болести преносе се додиром.

5- Правилно прање руку може да смањи ширење дијареје за 40, а респираторних инфекција за око 20 одсто.

6- Непрописно прање руку је "кривац" за скоро 50 одсто случајева ширења болести које се преносе храном.

7- Само 20 одсто људи пере руке прије него што код куће почне да припрема храну, а 39 одсто пре него што је конзумира.

8- Када је у питању одлазак у тоалет, жене су ревносније од мушкараца - седам одсто њих не опере руке уопште послије одласка у ВЦ, док је код мушкараца тај проценат 15 одсто.

9- Највећи број бактерија на нашим рукама "живи" на врховима прстију и испод ноктију. Њихов број се удвостручује након одласка у ВЦ, а њихово ширење омогућава чињеницом да већина људи опере само дланове, не и јагодице прстију, послије тоалета.

10- Само 20 одсто људи пажљиво осуши или обрише руке након прања, а влажне руке шире много више бактерија него суве.

11- Скоро 40 одсто људи не пере руке након кијања, кашљања или дувања носа.

12- Ево и одвратних података - истраживања су показала да се на десет одсто платних картица, 14 одсто новчаница и 16 одсто мобилних телефона налазе честице фекалне материје, односно измета. Ако вам је био потребан разлог да отрчите у купатило и добро оперете руке, сада га имате!