Okrugli sto (3).jpg (139 KB)

Готово сав простор који није био покривен представама у конкуренцији на 64. фестивала у Требињу, 24-30. јула 2021. био је испуњен живим позоришним ткивом које су у најлепши и најстарији град у Херцеговини донели млади уметници са Косова и Метохије, професори и студенти глуме на Приштинском универзитету са седиштем у Косовској Митровици.

Током дана на Дучићевом платоу "под Платанима", на месту званом "Ибијево ћоше" наступао је "пучки театар" песме и игре, а увече, у оквиру пратећег програма пред двораном Културног центра Требињског културног лета, ревија бисера поезије у извођењу студената завршних година ове високе школе у класи професора Дејана Цицмиловића и професорке дикције Андријане Виденовић, уз стручну помоћ др Вере Обрадовић, професорке сценских игара и кореодраме. Избор поезије извршили су сами студенти, а на програму су се нашла антологијска поезија Едгара Алана Поа, Лазе Костића, Десанке Максимовић, Мирослава Мике Антића, Бране Петровића и избор Шеспирових сонета.

Okrugli sto (5).jpg (134 KB)

Okrugli sto (1)-1.jpg (129 KB)

Већина учесника Фестивала, међу којима је било врсних редитеља, педагога, театролога и критичара била је пријатно изненађена, готово затечена високим нивоом ових извођења и то није пропустила да нагласи у својим прилозима на Округлом столу. Изузетно пажљив приступ артикулацији поезије у јавном извођењу, озбиљан и нијансиран, затим врхунска дикција и квалитет уметничког говора резултат су заједничког рада поменутих педагога и младих талената који су се у Требињу представили у најбољем светлу. Шта више може посвећена хистрионска школа, окренута најбољим традицијама и најплоднијим искуствима?

На самом уласку у велики свет театра и уметничког збора, млади људи из Косовске Митровице представљају се као изузетан потенцијал и охрабрење. Упркос најнеповољнијим околностима за уметност и културу, које владају на овом окупираном делу срца Србије, млади уметници и њихови педагози смогли су снаге да се овом ненаклоњеном времену супроставе снагом уметничког израза и наговесте неочекивану победу у овој неравној борби. Један учесник Округлог стола сажео је општи утисак о њиховом колективном наступу у Требињу оценом да су сви заједно деловали као "усправна свећа српства на Косову", што је публика поздравила искреним аплаузом.