ilja.jpg (187 KB)

У тишини камене оазе у Дракуљици надомак Билеће чуо се само ударац чекића у длијето. А онда камени врисак.

Учини се случајном пролазнику да је вријеме стало, да негдје усамљени клесар, можда неки нови Тадија Тегоба, „из камена срећу вади“.

А онда се зачује брусилица, савремени алат за обраду „бјелајца“, камена који својом тврдоћом и квалитетом представља право благо за мајстора.

У каменом мајдану, двојица клесара, погледом нас усмјерише на други крај радилишта.

„То вам је Рус. Иља. Нема мира, стално нешто куцка, кида, намијешта... Па се онда одмакне гледа, одмјерава, премјерава. Чини нам се да је већ створио слику у глави како то треба да изгледа“, рекоше нам.

Прекидосмо га на тренутак, и на мјешавини српско-руско-енглеског језика нам бесједи.

„Овдје, можда највише до сада, осјећам дух православља. Мирноћа, посвећеност, духовност... Овдје се могу велика дјела створити. Билећки 'Освит' нас је окупио, а осјећам да ће овдје на колонији, осванути нешто толико јако, да ће године пред нама дати му праву – духовну позлату“, говори нам Иља Мишанин.

Он је један од најталентованијих руских вајара млађе генерације. Недавно је био на великој умјетничкој колонији у Египту, у долини фараона гдје се долази по специјалној позивници. Он је представљао велику Русију.

„Ова скулптура носи назив 'Братство' а симболише јединство и братски загрљај Срба и Руса. Овај наш загрљај мора бити баш као и овај камени. Јак, силан, снажан... Другачије не умијемо и не смијемо“, рече нам, стави качкет на главу и слушалице на уши и зарони у свој свијет „каменог братства“.

Касније смо сазнали да је Иља излагао широм Русије, да је у Европи итекако цијењен али и да у сваком каменом печату носи ширину и племенитост словенске душе. Ради и у дрвету, челику, чак и у леду али у камен му је, како тихо рече, најдражи.

ilja-pored-svoje-sklupture-u-gradu-ukhta.jpg (261 KB)

Иља поред своје скулптуре у граду Укхта у Русији

Ноћ се полако спуштала над Дракуљицом.

Иља је циједио посљедње зраке сунца.

И стављао „камену позлату“ на братство Срба и Руса.

У камену.