Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић разговарала је данас са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем о проблемима у основном и средњем образовању, плановима за наредну годину те законској регулативи из ове области.

trivic-2.jpg (203 KB)

Градоначелник Ћурић рекао је да ће Министарство просвјете и културе Репубике Српске и у овој години подржати културне манифестације у нашем граду и активно се укључити у рјешавање уписне проблематике у средњим школама.

„По први пут прошле године имали смо подршку министарства за манифестације које су већ традиционалне у Требињу. Оно што смо након састанка закључили је да ћемо и ове године имати пуну подршку јер су остварена очекивања од ових манифестација и оне су организоване на високом нивоу и нису само од значаја за Требиње већ и читаву Републику Српску“, објаснио је градоначелник Ћурић.

Говорећи о уписној политици у средњим школама, Ћурић је навео да је посебна пажња усмјерена како на занимања која се директно тичу туризма - тако и на одређене занате у Техничкој школи.

trivic.jpg (191 KB)

"То треба да  допринесе разноврснијем кадру и да дјеца која заврше једну од занатских школа одмах по изласку из школских клупа нађу посао", навео је градоначелник Требиња.

Теме састанка били су и изградња зграде Гимназије и  пројекат „Повратак природи“.

„Ми смо Град Требиње упознали о свему ономе што нас очекује у 2020. години како по питању предшколског и основног,  тако и средњег васпитања. У току смо припрема новог Закона за предшколско васпитање и образовање а исто тако и измјена и допуна Закона о средњем васпитању и образовању јер сматрамо да постоје услови да се кроз законске мјере унаприједи развој образовања у овим областима“, казала је министарка Тривић.

Како истиче, евидентно је да ће се фокус ставити у организацију самих установа предшколског васпитања,  како јавних тако и приватних јер је циљ да се прошири обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем.

„Већ у понедјељак почиње програм припреме дјеце пред полазак у школу који се такође реализује у Требињу, Херцеговини и осталим градовима регионално. Ове године обухватиће укупно 4.279 полазника, дјеце која никада нису похађала вртиће и предшколске установе а ове године у септембру уписују први разред основне школе“, објаснила је она.

У области основног образовања, министар Тривић је истакла да је упознала градоначелника Требиња са иновативним плановима и програмима, те усавршавању и едуковању просвјетног кадра.

Тривићева је навела да је упозната са програмом Требињског културног љета, који је веома разноврстан и који, како је навела, доприноси афирмацији културе не само Требиња већ и Републике Српске.

У наставку радне посјете Требињу, министар Тривић посјетила је Музеј Херцеговине.

trivic-muzej-2.jpg (135 KB)

trivic-muzej.jpg (210 KB)

„Респектабилна установа која максимално капацитете улаже у програмске активности. Заиста је све заступљено од дјечијих радионица, стручних савјетовања до изложбених поставки. Из године у годину ова установа је све боља и заједнички ћемо наставити тражити заједничка рјешења како би ова културна установа ишла узлазном путањом“, закључила је Тривић, која ће данас посјетити и Билећу и Невесиње.