Moto 5.jpg (479 KB)

Дефилеом мотоциклиста улицама Требиња, данас је почела кампања под називом „Ретро је ин! Вози напријед, погледај назад“, чији је циљ повећање безбједности возача мотоцикала и мопеда у саобраћају.

Никола Торбица, руководилац Одсјека за возаче, путеве и возила у Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске каже да су главни проблеми са којима се сусрећу неискуство приликом вожње и неношење опреме.

„Када погледамо протеклих пет година у Републици Српској у просјеку страда 10 мопедиста и мотоциклиста, 80 их буде тешко повријеђено, док око 114 њих задобије лакше повреде. Имамо проблеме када је ријеч о овој категорији учесника у собраћају. Када причамо о опреми, код нас по закону би требало носити закопчану кацигу приликом вожње мотоцикла, а саставни дио опреме још чине и чизме, јакна, хлаче и рукавице за мотоцикл. Током ове кампање Агенција ће да упути иницијативу о измјени закона о полагању за мопед и мотоцикл, односно да се усклади са европском директивом године, искуство и јачина мотора“, рекао је Торбица.

Представник Ауто-мото савеза Републике Српске Јелица Лубура истиче да је циљ кампање повећање безбједности мотоциклиста у саобраћају, те да се смањи број саобраћајних незгода и драстичне посљедице до којих може доћи.

„Ми већ традиционално у сарадњи са 48 наших ауто-мото друштава проводимо ове превентивне кампање. Често када се догоде саобраћајне незгоде, посљедице су смртни исход или тешке тјелесне повреде мотоциклиста. Кампању ћемо проводити током цијелог љетног периода широм Републике Српске“, додала је Лубура.

Moto 4.jpg (548 KB)

Портпарол ПУ Требиње Јована Цвијетић је рекла да је од 1. јануара претходне године до данас издато 77 прекршајних налога због неношења кациге.

„Полицијска управа Требиње је од 1. јануара 2023. до 1. априла 2024. године, евидентирала једног погинулог мотоциклисту, један возач мопеда и осам мотоциклиста су задобили тешке тјелесне повреде, док је лакше повреде задобио један возач мопеда и девет мотоциклиста. У 2022. години није било погинулих мотоциклиста ни возача мопеда, док је тешке тјелесне повреде задобио један возач мопеда и пет мотоциклиста, а лакше повреде три возача мопеда и девет возача мотоцикала“, навела је Цвијетић.

Алекса Алексић, предсједник Мото клуба „ТНТ“ Требиње каже да је опрема неопходна за сигурност моториста, али и других учесника у саобраћају.

„Доста се ради на едукацији о сигурности свих учесника у саобраћају, али и кориштењу заштитне опреме. И возачи аутомобила и мотоциклисти морају бити свјесни колико могу једни друге угрозити у саобраћају, јер без те синергије немогуће је причати о сигурности у саобраћају“, додао је Алексић.

У реализацији ове активности учествују Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, АМС са ауто-мото друштвима, мото-клубови и све друге занитересоване владине и невладине институције и удружења.