За психолошку помоћ путем телефона - која је и у нашем граду, на основу одлуке Штаба за ванредне ситуације - покренута поводом пандемије вируса корона и увођења ванредне ситуације у РС, за протеклих десетак дана обратило се тридесетак наших претежно старијих суграђана, који нису имали нападе панике, изјавио је за Радио Требиње др Зоран Радовић, специјалиста психијатрије и начелник Центра за ментално здравље Требиње.

zoran-radovic.jpg (52 KB)

„Грађани који су нам се обраћали исказивали су забринутост, поједини и појачан страх због несналажења усљед новонастале ситуације. На срећу, нема паничних напада. И код наших пацијената са хроничним психичким тегобама нисмо уочили знакове погоршања нити је било паничних напада и анксиозности“, појашњава Радовић.

У случају да, ипак, наступи напад панике, у виду осјећаја губитка свијести, затајења рада срца, блискости смрти, наш саговорник наводи да је најважније да останемо прибрани.

„Напад панике се чини драматичним и за пацијента и његову околину али се ништа од тога заиста не дешава. Важно је да сједнемо, дубоко удахнемо и издахнемо, да се смиримо. Ако се напади наставе, обавезно се треба јавити љекару“, каже начелник Центра за ментално здравље Требиње.

За психичку стабилност у ванредним околностима, др Радовић препоручује избјегавање стресних информација, позитивне мисли, што више одмора уз опуштајуће садржаје и поштовање превентивних мјера надлежних служби.

Разговарала Влатка Мусић.

Подсјетимо, контакт бројеви за психолошку подршку грађанима Требиња, сваким радним даном, су:

- од 7 до 14 часова: 059 240 677

- од 14 до 20 часова: 059 225 476

- викендом од 9 до 17 часова:  065 787 205

Број бесплатног, такозваног плавог телефона за анонимно психолошко савјетовање за подручје Републике Српске је 08 00 50 305 (од 9 до 17 часова).