depresija

ТРЕБИЊЕ │ У посљедњих десет дана у Требињу су се догодила два самоубиства.

У полицији за Радио Требиње истичу да су се оба самоубиства у фебруару догодила у Поповом пољу, те да то статистички не значи да је појава суицида учестала.

„На подручју које оперативно покрива ЦЈБ Требиње у прошлој години догодило се 12 самоубистава од чега три у нашем граду. А у 2014. години 17 лица је извршило самоубиство, од чега седам на подручју Требиња“, каже за Јована Самопјан, потпарол Центра Јавне безбједности Требиње.

Психијатар Зоран Радовић, начелник Центра за ментално здравље Требиње, за Радио Требиње каже да су разлози за самоубиства различити, често и тешко објашњиви, а притом не морају бити повезани са смјеном годишњих доба или лошим временским условима, како се обично вјерује.

„Постоје људи који су осјетљивији на временске промјене, али то не може да буде значајан фактор. Питање суицида није довољно истражено, иако је написано пуно литературе на ту тему - остало је на неки начин тајновито. Постоји много узрока самоубиства, међу којима су депресија, различите психичке сметње, поремећаји личности, болести зависности и слично“, истакао је др Радовић.

Он каже да је тешко дати савјет обичним људима како да препознају суицидне намјере код људи у њиховом окружењу.

„Најближе речено, то је обично промјена у понашању, али понекад ни тога нема. Не треба ипак занемарити промјене у понашању - у смислу повлачења у себе, смањене комуникације и социјалне интеракције, затварања у кући, тужнијег расположења, поготово ако је та особа раније имала неке психичке проблеме или неку тешку ситуацију“, каже Радовић.

Он каже да не постоји универзалан модел како јачати ментално здравље, због чега је и незахвално другима давати упуте на ту тему. Истиче да предност треба дати физичким активностима, којима се јача и психичко стање организма.
М.Б./С.П.