lk;h.jpg (136 KB)

Kако умјесто традиционалног,  на органски начин производити храну, да ли у источној Херцеговини постоје услови за развој овог сегмента привреде, и колико овдашњи пољопривредници  упознати са органском производњом у пољопривреди, било је ријечи на тематским радионицама о органској производњи, које у Требињу организује Центар за одрживи развој и екологију ЦОРИЕ у оквиру пројекта "Едукацијом пољопривредника до органске производње".

Циљ пројекта је да се што више пољопривредника са овог подручја упозна са органским начином производње хране. Ангажовали смо еминентне стручњаке, професоре са Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву, казао је Александар Вукановић, предсједник Центра за одрживи развој и екологију.

20191111_113116.jpg (116 KB)

        Александар Вукановић

„Увидјели смо да на овом подручју, још увијек у ком облику није организована органска производња и размишљајући у том правцу, одлучили смо да овај пројекат кандијујемо код развојне агенције. Циљ пројекта је да локалне пољопривреднике информишемо о основама органске производње, да их упознамо на који начин да организују производњу на органским принципима, затим о третирању земљишта, набавци сјемена, заштитним мјерама и свим оним појединостима који су битни код оваковог начина узгоја у пољопривреди“, истакао је Вукановић.

Према његовим ријечима, ово је прилика да се требињски пољопривредници упознају са органском производњом у пољопривреди и надати се да се један дио пољопривредника одлучи на овакав вид пољопривреде, који се у посљедње вријеме снажно развија у државама региона, али не и у РС и БиХ.

20191111_113828.jpg (133 KB)

„Ми ћемо у сарадњи са Аграрним фондом града Требиња омогућити и практични дио обуке, тако што ћемо изнајмити пластеник и на лицу мјеста уз стручниу помоћ показати на који начин организовати органску производњу.

Професор др Александра Говедарица Лучић казала је да ово подручје има значајне предности у повртларској производњи органске хране.

„На подручјиу источне Херцеговине још увијек много пољопривредног земљишта није обрађен, односно то су парцеле које дуго „мирују“ и ту је шанса, када је органска производња у питању. То земљиште није загађено и на тим парцелама можемо одмах почети са органском производњом, а без оног „прелазног периода“ са конвенционалне на органску производњу“, казала је она.

20191111_113214.jpg (206 KB)

Александра Говедарица Лучић и Весна Милић

На предавању требињским пољопривредницима  говорила је и Весна Милић са Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву, која је упознала локалне произвођаче о органској производњу у ратарству, мање интересантној производњи за овај дио Српске.

„Оно што би било интересантно за овдашње пољопривреднике је органски узгој спелте и хељде – веома значајне пољопривредне културе за пчеларе и наравно неколико подврста кукуруза“ казала је она.

Да је органска производња хране у сточатству, посебно  у сјеверном дијелу наше регије има будућност потврдила је и Татјана Ждралић, професор на пољопривредном факултету у Источном Сарајеву, која је истакла да је локалне пољопривредне произвођаче упознала о узгоју оних врста које су најрентабилније за органско сточарење, прије свега преживара.

20191111_113714.jpg (141 KB)

„Посебно је битно било истаћи на који начин организовати исхрану, када је у питању органска призводња у сточарству. Такође, направили смо разне контакте са привредним субјектима и учесницима и надам се да ће овакве едукације, које ће у наредном периоду бити организоване у Требињу имати такође успјеха“

Пројект се провооди у оквиру оквиру Регионалног програма локалне демократије на западном Балкану РеЛОаД, у сарадњи са Пољопривреним  факултетом у Источном Сарајеву и у партнерству са Аграрним фондом града Требиња.