Удружење „Међународни центар за промоцију људских  права“ одржало је данас округли сто у хотелу „Леотар“, у циљу усвајања завршног документа пројекта „Економско оснаживање жена – предуслов за остварење родне равноправности“.

IMG-a430ac867e61b60c449a85dd38550960-V.jpg (147 KB)

Проф. др Александра Вуковић, предсједница Удружења као основни циљ овог пројекта истакла је да се младим женама и женама у средњој животној доби, путем едукативних и инфотмативних програма од стране стручних лица представе могућности и начин остваривања права на запослење и приступ економским ресурсима.

„У оквиру тог пројекта спроведено је више активности као што су анализа законодавства, истраживање које је извршено на територији Града Требиња, едукативне радионице у оквиру којих је едуковано између 50 и 60 жена старосне доби до педесет година о основним правима из облати радног права, равноправности полова, дискриминације и слично. Урађен је и завршни документ и данас смо представили резултате тог пројекта“, објаснила је Вуковић.

IMG-4d4a3e7abb0f410088ee4c28dced1eda-V.jpg (143 KB)

Она је додала да је истраживање показало како жене нису равноправне, упркос чињеници да постоје формално законске претпоставке за равноправност полова.

„У пракси равноправност није присутна ни на једном пољу. Према званичним подацима Агенције за статистику БиХ на бироу жена има 57%, а мушкараца 43%, при чему је дупло већи проценат жена на бироу које су високо образоване у односу на мушкарце“, казала је Вуковић.

Мирјана Сушић, шеф Бироа за запошљавање Требиње рекла је да они организују бројне јавне позиве запошљавања жена преко 40 година старости.

„Имали смо и позиве запошљавања жена које су жртве породичног насиља. Ми пратимо које су на Заводу незапослене циљне категорије и према томе правимо јавне позиве“, додала је Сушић.