У оквиру програма „Фестивал плус“ овогодишње позоришне светковине у Требињу свакодневно се, у центру града, испред просторија Туристичке организације Града Требиња, одржавају глумачки епрформанси, као својеврсна најава вечерњих представа учесника манифестације.

Координатор програма „Фестивал плус“, редитељ Владимир Путник истиче да истинског фестивала не може бити без дружења, добре атмосфере и догађања на разним мјестима по граду, мимо главног програма и позоришне дворане.

„Ове године новост је била наша намера да сваки ансамбл, учесник Фестивала фестивала,  спреми десетоминутни перформанс, шоу, хепенинг на улици, у центру града, где све врви од пролазника. Идеја је добро прихваћена од свих ансамбала, али је релаизација идеје каснила. Тако, рецимо, нисмо могли на време  ступити у контакт са ансамблом из Македоније, Свети Никола је мало место, тражили смо их и преко амбасаде Македоније. Ето, силом прилика, Македонци се нису могли припремити за овај програм. Планирали смо да учествују и жонглери, који су били и прошле године, али, као за пакост, управо сада имају велики симпозијум у Пољској, сви су тамо, па нису могли доћи у Требиње“, каже Путник.

Водитељ програма је требињски краљ Иби, глумац  Дарко Куртовић, који костимиран и са шеширом на глави свакодневно анимира публику и помаже учесницима фестивала у извођењу програма. Програм „Фестивал плус“ сматра позитивним помаком у развоју Фестивала фестивала.

„Изузетно ми је драго што је дошло до реализације програма под називом 'Фестивал плус', мислим да је то позитивно и за фестивал и за госте, на овај начин рекламирамо и представу која наступа на Фестивалу фестивала, као и ансамбле. Иако смо мало каснили са организацијом овог програма, успјели смо да направимо костим, да га искомбинујемо из неколико представа, а шешир, који даје посебну ноту лику који играм, донио ми је чика Влада (Владимир Путник, прим.аут). Част ми је и задовољство да будем краљ Иби, трудимо се да из дана у дан да будемо бољи, уходавамо се, задовољан сам реакцијом Требињаца и наших гостију, данас је било нарочито добро, када смо имали дупли програм у Ћошету краља Ибија“.

У оквиру „Фестивала плус“, од 22. јула глумачке перформансе извели су чланови ансамбала из Требиња, Црвенке, Бјеловара и Београда, као и камерни састав „Дворска музичка трупа краља Ибија“. Приказан  је разноврстан и пријемчив програм, од анегдота и музике до лутака.

„Првог дана наступили су требињски глумци Весна Ђурић и Игор Сврдлин, извели су мој избор анегдота о познатим великанима нашег глумишта, уз камерни састав 'Дворска музичка трупа краља Ибија' који је сваког дана присутан на фестивлау, у саставу: Неда Танасијевић, флаута, Јана Драганић, виолончело и Матија Тучић, виолина. Млади музичари су дан касније имали свој мини концерт, уз краља Ибија, који је наступао између композиција, са краљевске висине. У понедјељак  су нам дошли гости из Црвенке, требало је да спреме једну продукцију са више глумаца, али су се, због смјене директора у тамошњем позоришту  'Стеван Сремац', одлучили  за одломак из атрактивне монодраме 'Похвала лудости' Еразма Ротердамског, у извођењу првакиње позоришта Жељке Јелић. Данашњи програм је заживео пуним сјајем, имали смо дупли програм. Петар Томић из Бјеловара извео је одломак из представе 'Сутра припада мени',  био је маскиран у Хитлера. Са зебњом сам пратио како ће пролазници прихватити његов лик, мада је то пародија, јер никада не знате како ће људи на улици реаговати. Његов редитељ  Маја Маргарета Фабичевић и ја саветовали смо га да, ако случајно, чује звиждуке, да 'тера даље', али се то није десило, његово играње је прихваћено на прави начин. Потом су, врло помпезно, доскакутале три веверице из Театра 011 Београда и извеле луткарски шоу 'Алвин и веверице'. Лутке су врло добро урађене, сви су ме питали јесу ли оне из вечерашње представе, сви су желели да се с њима сликају, најмлађи су одмах ушли у представу, остварена је добра интеракција са публиком, а плесу се, наравно, прикључио и краљ Иби“, наводи Путник.

За сутра је, додаје, предвиђено да ансамбл из Бјеловара у вртићу „Наша радост“ у 10 часова изведе поклон-представу „Јежева кућица“, по тексту Бранка Ћопића, а потом ће је представити и љубитељима позоришта у центру града, поред баште „Платани“.

„Тамо ће се дружити и са краљем Ибијем, надам се да неће подетињити, а могуће да ће им се придружити и чланови Градског позоришта Требиње. Последњег дана Фестивала фестивала, у четвртак, 27.јула, од 11 часова биће игран инсерт из представе 'Шећерна водица', у извођењу глумаца Театра 011 из Београда.“

Дарко Куртовић наводи да ће му „разигравање“ са краљем Ибијем добро доћи пред играње посљедње представе Фестивала фестивала „Писац породичне историје“ у циљу што бољег представљања града домаћина.

„То је подстрек да се Требиње представи како треба, постигли смо успјех у Бугојну, али то је додатно бреме да се покажемо у што бољем свјетлу, надам се да ће публика да буде задовољна. Позивам публику да дође у што већем броју, не само на нашу представу већ и свих других ансамбала, јер вриједи чути живу ријеч, видјети глумце на сцени, живјети позориште“, каже Куртовић, прижељкујући да се комад краљ Иби заигра на требињским даскама.

Редитељ Владимир Путник сматра  да треба даље развијати програме „Фестивала плус“, са глумцима, уличним забављачима, жонглерима, аниматорима, изражавајући наду да ће позоришне радионице, које су некада биле организоване у оквиру Фестивала фестивала, опет заживјети.

Није све у новцу, може се нешто радити и за славу, само треба организационо кренути на време“, закључује Путник, наводећи примјер Беле Паланке, која се „ иако најсиромашнија општина Србије - дрзнула да покрене  Фестивал омладинских сцена Србије (на којем је наступало и требињско позориште, које траје већ седам-осам година“.

Радио Требиње

Фото: Јован Видаковић