IMG-a6417447c8517821727ba2e7a11b1438-V.jpg (249 KB)

Град Требиње, са причом “Парк природе Орјен – заштићено подручје у служби унапређења туристичке понуде и одрживог развоја”, нашао се поново међу најбољим причама о одрживом развоју у оквиру овогодишњег такмичења Топ 100 прича одрживог развоја, које организује организација „Green Destinations“ (2022 Green Destinations Top 100 Stories Competition).

Церемонија додјеле престижних награда одржана је у Атини, а сертификат за Град Требиње свечано је уручен замјенику градоначелника Дражену Бошковићу, који је ове године био и један од водитеља програма проглашења добитника награде.

„Ово је изузетан успјех за нашу локалну заједницу и показатељ одличног рада у сектору туризма у погледу реализације пројеката који доприносе одрживом развоју дестинације“, рекао је Бошковић и додао да је Град током пријаве за такмичење у Атини имао техничку подршку пројекта УСАИД Туризам.

Замјеник градоначелника Требиња и директор Аграрног фонда Веселин Дутина учествовали су и на „Самиту о зеленим дестинацијама и будућности туризма“ – догађају који је организован под покровитељством Града Атине и Туристичке организације Грчке.

IMG-374fdfc0edf6925f9c8e7ef74a9624a4-V.jpg (320 KB)

Позивницу за самит Град је добио на основу приче “Herzeg House”, која је у марту ове године проглашена за најбољу причу одрживог развоја на међународном Сајму туризма у Берлину (ИТБ Берлин).

У оквиру активности на Самиту, представници Града Требиња су одржали и састанак са амбасадором БиХ у Грчкој Милицом Ристовић Крстић. На састанку је договорено да се у наредоном периоду интезивира сарадња између Требиња и неколико локаних заједница из Грчке, у циљу успостављања сарадње у области привреде и туризма.

Осим Града Требиња у овогодишњем програму „Green Destinations“ – Топ 100 прича одрживог  развоја учествовали су и представници Министарства трговине и туризма Републике Српске, Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Федералног министарства околиша и туризма, као и представници још неколико локалних заједница из БиХ.

Учешће поменутих представника подржано је кроз пројекат Eu4BusinessRecovery. Овај пројекат имплементира организација ГИЗ, уз подршку Европске уније и Владе СР Њемачке.