Требиње је данас прославило крсну славу града и саборног храма – Свето Преображење Господње.

preobrazenje.JPG (179 KB)

Након вечерњег богослужења у саборном храму Светог преображења Господњег, више хиљада Требињаца и гостију нашег града у молитвеном ходу прошло је градским улицама до Трга слободе, гдје су славске честитке окупљенима упутили епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и будимљанско-никшићки Јоаникије.

Чувајмо нашу дјецу

Владика Димитрије поручио је да сваки пут сабрани око празника изнова разазнајемо да је врхунска љепота овога свијета очовјечени, људски лик нашега Христа Спаситеља, те да је та љепота уједно и шанса, могућност и позив - на преображење и свјетлост.

preobrazenje-2.JPG (200 KB)

Ту свјетлост најбоље свједоче наша дјеца, њихова невиност и чистота срца, рекао је владика Димитрије поручивши суграђанима – да морамо чувати нашу дјецу и младе људе, који су наша будућност, наше спасење и могућност да се преобразимо на боље.

Нажалост, додао је владика, данас се и факултети завршавају преко везе и без труда, тако се и посао добија а новац често зарађује на непоштен начин – запитавши се: шта то остављамо дјеци и какав примјер њима дајемо.

preobrazenje-6.JPG (245 KB)

preobrazenje-5.JPG (223 KB)

Не смијемо, додао је владика Димитрије, ни да их осуђујемо када нас напусте и оду у друге земље, гдје све њихове вриједности које понесу одавде неко други препознаје.

„А овдје то ми нисмо препознали, заправо нисмо препознали - нашу будућност. Ми много олако те људе, свим оним што им приказујемо и шта им свједочимо - тјерамо од нас. Дај Боже да тако не буде више и да ми дамо примјер свима, а посебно нашој дјеци и младим људима, да им је овдје мјесто и да је овај град и ова земља мјесто у којем је могућ живот“, поручио је владика захумско-херцеговачки.

Ми смо једно срце и једна душа

Владику будимљанско-никшићког Јоаникија Требињци су поздравили дугим аплаузом и узвицима „Не дамо светиње“, а велики транспарент са истом поруком подршке вечерас је био и на зидинама Старог града.

preobrazenje-4.JPG (148 KB)

Владика је рекао да Требиње, нарочито на овај велики празник, свједочи да је град свјетлости, те захвалио Требињцима и Херцеговцима на великој подршци својој браћи у Црној Гори у одбрани светиња.

„Кроз историју смо дијели и добро и зло. Ова искушења код нас су донијела и нешто добро - јединство свих оних који љубе своју вјеру, своје светиње и своју браћу, нашу културу, традицију и све оно на чему стојимо“, казао је владика Јоаникије.

preobrazenje-7.JPG (221 KB)

Он је истакао да му је била велика жалост и да се никад пониженије није осјећао него када је Свети Василије прошле јесени опходио Никшић, а власт Црне Горе ставила рампу да Херцеговци - народ Светог Василија не могу да дођу.

Упркос рампама, додао је владика, братску подршку из Херцеговине народ и црква у Црној Гори дубоко су осјећали и она их је кријепила.

preobrazenje-3.JPG (240 KB)

„Ми смо један народ, једна вјера, једна традиција, култура и једно срце и душа. То су потврдили наши преци, то потврђујемо ми сада а то ће потврђивати и наши насљедници у будућности. Никаква рампа не може да нас подијели“, казао је владика Јоаникије.

Прослава крсне славе града и саборног храма завршена је концертом филмске и популарне класичне музике, који су испод стољетних платана извели професори Музичке школе Требиње.

preobrazenje-8.JPG (114 KB)