У Музеју Херцеговине вечерас je отворена изложба фотографија "70 година пливачког спорта у Требињу".

plivanje-vaterpolo-70-godina.JPG (234 KB)

Кроз сачуване архивске фотографије Требињци су се вечерас присјетили пионирских дана пливања и ватерпола на Требишњици - на изложби коју су поводом седам деценија од првих званичних такмичења у пливачким спортовима у нашем граду приредили Друштво пријатеља Требиња и Музеј Херцеговине.

Отварајући изложбу, градоначелник Требиња Мирко Ћурић подсјетио је на богату традицију пливачких спортова у Требињу, која датира од прије седам деценија, када је формирана пливачка секција „Јединство“, а потом и пливачки клуб „Леотар“.

plivanje-vaterpolo-70-godina-3.JPG (140 KB)

Иако се кренуло од нуле и произвољног пливалишта на ријеци, напоменуо је Ћурић, у том периоду спортови на води попримили су снажан замајац, постали популаран дио спортског и друштвеног живота у Требињу, а наши пливачи и ватерполисти граду омогућили да стекне ширу спортску препознатљивост у тадашњој Југославији.

„Треба подсјетити да су наши ватерполисти чак девет пута били републички прваци. Да је прва сениорска титула у Требиње донесена 1954. године, а да су се на трон републичких првака први попели јуниори, који су титулу донијели давне 1951. године, након чега се републичка јуниорска такмичења више нису ни организовала - па је титула остала у Требињу“, казао је градоначелник Требиња.

plivanje-vaterpolo-70-godina-4.JPG (146 KB)

plivanje-vaterpolo-70-godina-5.JPG (181 KB)

Значајне резултате остваривали су и требињски пливачи – редовно освајајући медаље широм земље, а тај дух посвећености и љубави према овом спорту протеже се до данас – када неки нови пливачи својим успјесима оживљавају овај сан из прошлости, свједочећи да страст и интересовање за водене спортове у Требињу нису уминули.

„Свјесни да спортски успјех зависи од адекватних услова и средстава за тренирање, а вођени славом прошлих времена - опредијелили смо се да кроз реконструкцију и изградњу спортских објеката, попут затвореног базена, промовишемо спортове на води и омогућимо члановима 'Леотара' да поново заблистају у пуном сјају“, поручио је Ћурић.

plivanje-vaterpolo-70-godina-6.JPG (149 KB)

plivanje-vaterpolo-70-godina-2.JPG (143 KB)

Предсједник Друштва пријатеља Требиња Михајло Тешановић истакао је да је период 50-их и 60-их година прошлог вијека у спортској историји Требиња уписан као вријеме импозантног развоја и веома значајних домета у пливачким спортовима, те да су још једном вечери посвећеној овом јубилеју, овај пут изложбом фотографија, жељели – да млађе упознају а старије присјете на те дане.

Он је додао да ће фотографије по завршетку изложбе бити уступљене Музеју Херцеговине у трајно власништво.