vatrogasni-dom.jpg (131 KB)

Требињски ватрогасци су током љета имали 82 интервенције, од којих чак 52 на гашењу шумских пожара, а огромну подршку и помоћ пружио им је Хеликоптерски сервис Републике Српске који је често у року од сат времена био на пожаришту, рекао је Срни командир Ватрогасне јединице Требиње Здравко Kашиковић.

"Огромну подршку у гашењу пожара дао нам је Хеликоптерски сервис Републике Српске који је овог љета приликом сваког позива дошао, некада и за непун сат. Приликом пожара на Дужима, након сат и десет минута хеликоптер Хеликоптерског сервиса Српске је био на пожаришту и помагао нам у гашењу", истакао је Kашиковић.

Он је навео да су се ове године ватрогасци борили да угасе два велика шумска пожара изазвана ударом грома - у Бијелој Гори на у територији Црне Горе и на планини Леотар, који се проширио великом брзином и приликом гашења су повријеђена два ватрогасца.

"Огроман ефекат у гашењу пожара на Бијелој Гори направила су три хеликоптера која су гасила пожар у том рејону, а ми смо им помогли тако што смо базене са водом инсталирали на самом пожаришту. Ођедном су ти хеликоптери носили око 3,5 тоне воде и имали су огроман ефекат у гашењу пожара", рекао је Kашиковић и захвалио Хеликоптерском сервису Српске и Републичкој управи Цивилне заштите која је ангажовала хеликоптере МУП-а Српске.

Он каже да је посао ватрогасца изузетно тежак и одговоран, осим пожара интервенишу и приликом саобраћајних незгода, спасавају људе и животиње из различитих ситуација и слично, те истиче да је увијек приоритет да се сачувају животи ватрогасаца и мјештана.

"На примјер, када избије пожар од удара грома испод далековода, не смију се ватрогасци слати да гасе ватру јер у случају новог удара грома нико нема шансе да преживи", рекао је Kашиковић и додао да је Ватрогасна јединица ове године имала шест пожара од удара грома у седам дана.

Он каже да су Градска управа Требиње и градоначелник Мирко Ћурић препознали проблем пожарне сезоне у Требињу, због чега су формирана добровољна ватрогасна друштва која им знатно помажу приликом интервенција, а добру сарадњу имају и са ватрогасним јединицима из сусједних општина.

"Захвални смо и грађанима који на прву назнаку појаве пожара позову и јаве, што нам знатно помаже да се ватра на вријеме угаси и заустави њено ширење", рекао је Kашиковић.

Он је додао да у Херцеговини пожарна сезона траје од јуна до октобра, а ове године је почела већ у марту када су имали око 60 интервенција на гашењу пожара, али се завршила нешто раније јер су кише почеле у првој половини августа.