bolnica-trebinje-stanko-buha.jpg (162 KB)

Сви смјештајни капацитети ковид одјељења Болнице Требиње су попуњени тако да се пацијенти који би требало да у болници чекају резултате тестова шаљу у изолацију.

Због погоршане епидемиолошке ситуације и у другим општинама, болнице у Фочи и Невесињу не могу да примају пацијенте из Требиња.

Станко Буха, вршилац дужности директора Болнице Требиње за медицинска питања каже да свакодневно са ковид одјељења отпуштају по пет-шест пацијената како би смјестили новообољеле који су тежег здравственог стања.Осим смјештајних капацитета, најслабија карика, тренутно, у Болници Требиње је, додаје Буха, рендгенологија.

„Ми на ковид одјељењу имамо 27 кревета и седам кревета у тзв. изолацији, гдје су смјештени  пацијенти који чекају на резултате тестова. Тренутно је то одјељење пуно и имамо проблем да смјестимо једног пацијента.Неки који би требало да у болници чекају резултате тестирања упућени су у   изолацију. Имамо проблеме и на другим одјељењима , између осталог, два правника су нам одсутна, четири начелника, од шест рендген техничара три су одсутна, тако да нам је рендген најслабија карика у дијагностиковању корона вируса, јер он ради и за друге пацијенте. До јутрос нисмо враћали никога из јужних херцеговачких општина, нисмо примали пацијенте из Невесиња и Гацка, упућивали смо их у болнице у Невесињу и Фочи, али и они су при попуњавању капацитета. Стварно ће нам бити потребни додатни смјештајни капацитети јер је тек почела сезона зимских респираторних инфекција, укључујући грип, корона вирус и све остале“, рекао је Буха.

Неопходно је изнаћи рјешење за смјештај новообољелих. На данашњем састанку са начелницима одјељења донесени су закључци које ће представници болнице изнијети на сједници Штаба за ванредне ситуације Града Требиња.

Доктор Буха је апеловао на грађане да се придржавају свих прописаних мјера које су актуелне од почетка пандемије јер, како је истакао, без тога, епидемиолошка ситуације се неће смиривати.