У Требињу је  одржана јавна расправа о нацрту Правилника о начину управљања и одржавања система за наводњавање од јавног интереса, а овај документ ће донијети неколико измјена у начину управљања овим системима.

rasprava-pravilnik-sistemi.jpg (196 KB)

Милан Гаврић, помоћник министра, пољопривреде, шумарства и водопривреде је казао да је прва јавна расправа организована у нашем граду због великог броја самосталних система који постоје у Требињу.

„Неопходна нам је информација са терена да би правилник који је већ у одређеној фази могао да фукционише употпуности. Влада РС је кроз јединицу за имплементацију пројеката, на територији Требиња укупно уложила око 10 милиона марака у системе за наводњавање на преко хиљаду и по хектара. Сада је важно да ти системи буду самоодрживи и у функцији“, објаснио је Гаврић.

Захтјеви на ову тему трају од  2013. године – подсјетио је Ђуро Маслеша, секретар Удружења корисника вода села Туље.

rasprava-pravilnik-sistemi-2.jpg (130 KB)

„Та је прича била једно вријеме замрла и ево активирала се крајем прошле године и на путу смо да се донесу веома битна рјешења - које су уједно и једноставна. У источној Херцеговини има око 20 система. Од тога броја имамо половину оних који не раде. Кључна ријеч је одржавање система које је прескупо за кориснике“, каже Маслеша и наводи конкретне захтјеве.

„Под број један су корисници у ланцу трошкова. Друга ствар је да ми тражимо да се држава укључи преко Вода Српске и трећи моменат је локална заједница. Ево, конкретно, у трећу ствар може да се укључи ХЕТ пошто има обавезу према водотоку Требишњице из оснивачког документа из 1965. На такав начин ти системи ће бити у функцији а комплетна заједница би имала користи“, објаснио је Маслеша надајући се да ће правилник заживјети.

Бранко Чолић, помоћник директора Јавне установе „Воде Српске“, појаснио је да овај правилник дефинише начин управљања и одржавања система за наводњавање од јавног значаја, начин прикључења корисника вода на системе за наводњавање, мониторинг над тим системима те наплату накнаде.

„Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС је овим правилником дефинисало да ће главним дијеловима система за наводњавање, а то су бране с акумулацијама за наводњавање, пумпне станице, резервоари, главни дистрибутивни водови, газдовати ЈУ 'Воде Српске' док ће дио система који се односи на секундарне и терцијарне водове, вјероватно у договору са локалном заједницом, бити у надлежности локалне заједнице и удружења корисника система за наводњавање“, појаснио је Чолић.