У расаднику Аграрног фонда Града Требиња данас је почела производња расада 15 хиљада комада паприке и парадајза и око 2000 садница шипка, маслине и смокве за потребе требињских пољопривредних произвођача, за коју су, у оквиру практичне наставе, ангажовани ученици трећег и четвртог разреда хортикултурног смјера Центра средњих школа Требиње.

rasadnik-6.JPG (245 KB)

Веселин Дутина, директор Аграрног фонда Града Требиња наводи да је расадник набављен захваљујући заједничком пројекту овог фонда, Града Требиња и Агенције за мала и средња предузећа Града Требиња преко Инвестиционо- развојне банке РС.

„Набавили смо пластеник површине 300 метара квадратних, који је потпуно опремљен опремом за производњу расада за воће и поврће те системима за наводњавање и гријање. У сарадњи са градском управом и Центром средњих школа, данас се изводи практична настава са ученицима хортикултурног смјера. Планирано је засијавање расада 15 хиљада комада парадајза и паприке те производња између 1500 и 2000 садница шипка, маслине и смокве. Вриједност  репроматеријала који је неопходан да би се све ово произвело је око 5000 КМ, која су обезбијеђена из буџета града, а улагањем тих средстава у репроматеријал, добићемо вриједност произведеног расада и садница од око 20 000 КМ“, појашњава Дутина.

rasadnik-2.JPG (229 KB)

Сав произведени расад и саднице воћа, додаје, путем јавних позива биће подијељене пољопривредним произвођачима на подручју града.

„Расад паприке и парадајза ћемо дијелити у већим количинама, како би наши пољопривредници могли ове производе продати на тржишту јер нисмо окренути  само онима који поврће производе искључиво за сопствене потребе“, каже Дутина.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић каже да је ангажовање ученика хортикултурног смјера у производњи расада само још једна у низу активности на јачању пољопривреде као стратешке развојне гране у Требињу.

rasadnik-4.jpg (272 KB)

„Ово је добар примјер сарадње Аграрног фонда, Града Требиња и Центра средњих школа - да дјеца могу да практично примјене оно што уче у школи. Дугорочно гледано, пољопривреда је, поред туризма и енегетског сектора, основица наше развојне стратегије. Имамо већу потражњу и за рад „Херцеговачке куће“ у Бањалуци него што имамо понуду. Наш циљ је да домаћи пољопривредници буду што више конкурентни, да што мање увозимо воће и поврће јер се све то, највећим дијелом, може произвести и код нас“, истиче Ћурић.

У односу на претходну годину, додаје, повећан је грант Аграрном фонду Града Требиња из градског буџета, а и у наредном периоду ће подршка пољопривреди бити приоритет.

rasadnik-5.jpg (293 KB)

„Опрему за бесплатну обраду обрадивог земљишта, системе за наводњавање и хладњаче ставићемо на располагање свим пољопривредницима нашег града, а са овим домаћим расадом имаће додатни стимуланс за што бољи рад и конкурентност на тржишту, са минималним трошковима“, каже Ћурић.

Исидора Јеремић, ученица трећег разреда Центра средњих школа, смјер хортикултура сматра да је примјена школских знања у пракси најважнији дио њеног школовања.

rasadnik-3.JPG (133 KB)

„Много нам значи да од ове године имамо часове практичне наставе, ово је најважнији дио нашег школовања. Долазимо у пластеник Аграрног фонда сваког четвртка, данас смо учили како се сије расад парадјза, а раније смо учествовали у акцијама садње цвијећа и садница дрвећа“, каже Исидора.

Аграрни фонд Града Требиња је крајем јануара својим кооперантима подијелио пет тона сјеменског кромпира, а у наредном периоду расписаће и јавни позив за додјелу бесплатног расада паприке и парадајза из сопственог расадника.