Требиње ће бити међу првим локалним заједницама у БиХ која ће имати полуподземне контејнере за одлагање отпада, а пројекат је започет прије пола године.

molok-polupodzemni-kontejneri.jpg (146 KB)

Предстваници требињског „Комуналног предузећа“ недавно су били у студијској посјети Финској, најпознатијој европској земљи по производњи овакве врсте канти за отпатке и договорили донацију са тамошњом фирмом за производњу контејнера.

Недељко Ламбета, директор „Kомуналног“, гостујући у Јутарњем програму Радио Требиња, казао је да ће први контејнери бити постављени на прољеће, а прво ће се стављати у центру града, гдје су изграђена нова насеља.

IMG_4109.JPG (166 KB)

„Предност је да се не могу прегурати са за то предвиђеног мјеста - јер су 1,5 метар испод земље, а 1,1 метар изнад земље. У њих се не може убацивати сваки отпад, а вјетар их не може превртати и расипати смеће. Нема 'гомилања' контејнера, које ствара ружну слику града, јер је капацитет једног полуподземног толики да мијења шест металних контејнера. Најбољи примјер су приморски градови у сусједству, гдје је у посљедње вријеме постављен велики број полуподземних контејнера“, каже он.

Ламбета наводи да је ово пилот пројекат, али да би убудуће, у сарадњи са локалном власти, сва градска насеља требало да имају савременија одлагалишта смећа.