Требиње је подручје са великим капацитетом за производњу воћа и поврћа за руско тржише, а ова могућност биће размотрена на састанку међувладине комисије Руске Федерације и БиХ за сарадњу на пољу економије и трговине, који је планиран ове године.

ivancov-curic-1.JPG (184 KB)

Ово је у Требињу изјавио амбасадор Руске Федерације у БиХ Петр Иванцов, након радног састанка са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем.

„Такође, од великог интереса би била и производња вина. Знамо да се код вас праве одлична вина, која су сигурно интересантна и за руско тржиште“, казао је Иванцов, напоменувши да се већ велике количине воћа и поврћа произведеног у Републици Српској увозе на тржиште Руске Федерације.

Иванцов истиче да је за њега Требиње један од најљепших и најперспективнијих градова регије.

ivancov-curic-2.JPG (220 KB)

„Руски туристи већ долазе овдје. Договорили смо да амбасада убудуће активно ради на промоцији Требиња, као дестинације са вјерски али и други туризам“, истакао је Иванцов, додајући да простор постоји и за сарадњу на пољу културе и образовања.

Градоначелник Ћурић је казао да је на састанку разговарано о модалитетима сарадње на пољу туризма, културе и пољопривреде.

У све три ове области, додао је он, постоји доста простора за сарадњу, а састанак је само почетак да се она у наредном периоду унаприједи.

ivancov-curic.JPG (152 KB)

Ћурић Иванцову поклонио луксузно издање Горског вијенца на руском језику

„Настојаћемо да се повежемо са одређеним број инвеститора, људи који су заинтересовани за наше производе. Требиње је препознатљиво по добром вину и један од коментара био је да би у наредном периоду добро било да изнађемо начин како би повећали извоз у Русији, а исто тако, да нађемо рјешења да људи из Русије инвестирају овдје - како би проширили тренутне капацитете“, напоменуо је Ћурић.