209292.jpg (186 KB)

Узрок смрти сваке друге особе у Републици Српској су болести срца и крвних судова. Са 47 одсто удјела у укупној смртности становништва, кардиоваскуларна обољења убједљиво су са на првом мјесту. О превенцији болести, али и методама лијечења данас се говорило у Требињу, на седмом Симпозијуму кардиолога Републике Српске.

Широк је спектар пацијената са кардиоваскуларним тегобама, а забрињавајући је податак да је све више младих људи подложно овим обољењима. Бројни су фактори ризика на које можемо и сами да утичемо.

- Требамо да оставимо пушење, да се правилно хранимо и да одржавамо физичку активност. Редовно спавање може да учини више него милион операција и милион стентова - истиче кардиолог проф.др Миодраг Остојић.

Здравствени систем Републике Српске константно улаже велике напоре у кардиоваскуларну дијагностику. Зато је, кажу стручњаци, Кардиохирургија на бањалучком Универзитетско-клиничком центру по опреми и кадровима на свјетском нивоу.

Професор др Драган Унчанин, шеф Одјељења за електрофизиологију срца и поремећаја срчаног ритма УКЦ-а наглашава да ове године Пејсмејкер центар ове установе прославља 30 година постојања, док проф. др Душко Вулић, кардиолог, истиче да је Свјетска здравствена организација потврдила да је у Српској у последњих двадесет година смањен број умрлих кардиолошких болесника за десет одсто.

Седми Симпозијум кардиолога у Требињу посвећен је једном од великих фактора ризика за кардиоваскуларне болести, а то је дијабетес уз који најчешће иде и гојазност.

- Тренутно су нам на располагању многи савремени терапијски модалитети и модерни лијекови којим покушавамо свести ризике на минимум - каже др Тамара Ковачевић Прерадовић.

Удружење кардиолога Републике Српске ове године обиљежава двадесет година постојања и рада. С циљем превенције и едукације становништва, и ове године ће 29. септембра, низом активности, обиљежити Свјетски дан срца.