Остати близак природи са што мање вјештачког и силом наметнутог, тајна је мога успјеха, рекао нам је Јован Буђен, послије добијене златне медаље за мед произведен у његовом љанику.

pcelar-budjen-3.jpg (417 KB)

Након нашег доласка у село Жаково, прво што смо сазнали било је да је најбоље оцијењени мед на овогодишњем Међународном сајму меда у Тузли изврцан у овом селу, из љаника Јова Буђена. Када смо имали већ скоро подвучену линију врло лошој медоносној години, што су и пчелари изјавили, стигла је ова вијест која ће колико - толико охрабрити младе пчеларе из нашег краја.

Када смо телефоном разговарали вече прије нашег одласка у Жаково, на питање гдје ћемо се наћи то јутро, са подсмијехом у гласу овај млади пчелар рекао нам је: „Па људи моји, ако ујутро огране сунце, наћете ме сигурно у једном од љаника и нигдје више“.

Управо тако је и било.

Обасјано сунцем, октобарско јутро измамило је пчеле на метвицу и вријесак, а Јован је већ до десет сати  прегледао већи број пчелињих друштава.

„Дошли сте када треба да и ја мало направим паузу и да одморим“, рекао нам је Јован док смо се чекали да изађе из овог пространог љаника.

pcelar-budjen-2.jpg (472 KB)

Обично свака пчеларска прича почиње од прве кошнице и од првог роја па тако и ова.

„Мој пчеларски почетак био је прије нешто више од десетак година. Тачније, од љета 1999. године. Кренуо сам са једним малим друштвом, са четири рама пчеле које сам добио од комшије Милана (Николе) Буђена.

Љанике које ћете данас обићи прелазе број од 200 друштава. Контејнер је на другој парцели, тамо испод Буђена, а овдје гдје сте ме затекли је стално мјесто за зимовање пчеле. Ради близине пута обје локације су погодне за транспорт и покретања пчела на нову пашу“, рекао је Јован на почетку нашег разговора.

Овим првим сазнањем да су пчеле смјештене на приступачним мјестима те пчеларење савременим контејнерима довољно нам је да закључимо да смо посјетили младог пчелара који је пчеларење и бављење овим послом подигао на највећи ниво. Уредност, педантност, те изнад свега добро познавање пчеларства, био је утисак од кога се нисмо могли ослободити читаво вријеме дружења са овим вриједним домаћином. На моменте се могао стећи дојам да би радије да остане анониман и када постиже највеће резултате. Скромност и ненаметљивост су били очити.

„Ма ја ти не волим да се било шта пише о мени, јер ми то више дјелује као некакво хвалисање. Моје медаље и награда су мени послужиле да ја видим своје мјесто у квалитету меда... А гдје је моје мјесто које ми припада!? Бодовном листом се, са  анализама које су рађене у Федералном институту и репрезентативној установи, потврђује врхунски квалитет меда из нашег херцеговачког краја. Ово злато - колико припада мени и мом производу, исто толико припада и осталим херцеговачким медовима, које овом приликом желим охрабрити да остану упорни, а резултати рада ће бити загарантовани. Ово сам рекао да би млади пчелари из нашег краја требло да вјерују у врхунски квалитет свога производа. Ми пчеларимо у Херцеговини која даје медове који су препознатљив бренд. Ја нисам ишао на сајам већ сам узорке меда послао поштом. Поступио сам по свим пропозицијама Комисије, које се тичу такмичарских услова. Тек послије извршених анализа и оцјена чланова, Комисија сазнаје податке о поријеклу меда и именима пчелара. Ако погледате бодовну листу, видјећете гдје је сврстан мој мед. Само податак да је мој мед био у конкуренцији од 270 медова из 17 држава, довољно говори о сјају злата које сам ја добио. Боја мога меда је била боја злата, показало се после утврђених резултата Комисије која ми је додијелила највећу оцјену“, каже нам Јован.

pcelar-budjen.jpg (471 KB)

Бодовну листу, признања, медаље, сертификате смо послије фотографисали у породичној кући овог младог пчелара.

Док смо обилазили љаник питали смо Јована колико времена проведе радећи у овом великом љанику и како то све стиже сам.

Јован нам је одговорио:

„Једно радно вријеме и ништа више, али сваки дан у просјеку за читаву годину. Љети се ради од јутра до мрака, али зими доста мање. И послије зазимљавања постоји доста послова у припреми амбалаже, воска, што је посао који се ради зими док пчеле спавају. Пчеле не трпе неодлучне и лијене домаћине. Улога пчелара је толико битна баш у благовременом дјеловању, поготово у покретању пчела са паше на пашу. Поставим вагу на неколико мјеста и пратим податке о уносу нектара преко мобилног телефона и СМС порука. Да само знате колико је битан дан, а не седмица да пчеле пребацим са мјеста на мјесто. Моја покретљивост и добро припремљен пчелињак дали су и поред тешке пчеларске године, каква је била ова, задовољавајуће приносе.  По једној кошници, по једном друштву, када изврцате 10 кг нашег херцеговачког меда, то ја сматрам добром годином. На овим нашим подручјима нереална је прича о некаквим десетинама килограма по једном друштву. Такав резултат је реалан на медовима са индустријског биља: сунцокрета, репице и слично“.

Колико је Јован, иако млад пчелар који је овладао пчеларским вјештинама и примијенио савремен начин пчеларења, и даље остао непоколебљиво везан за природне вриједности - рекао нам је то у неколико битних пчеларских правила.

„Поштујем природу, која непогрешиво даје најбоље. Тамо гдје је човјек умијешао прсте некаквим вјештачким присилама, можда ће заварљиво и на кратко дати добар резултат, али ће у коначници показати да је природа савршена и да не треба над природом правити експеримент. Технологијама и савременим средствима у пчеларству се можемо мало потпомоћи, али никад нарушавати природне процесе. Често се у пчеларској пракси прича о матичној решетки као добром изуму и савременом техничком рјешењу, али ја је немам у мом љанику иако се сматрам савременим пчеларом. Рјешење контролисаног развоја и спречавање ројевог нагона рјешавам покретљивошћу љаника гдје се пчеле више упошљавају и више амортизују –троше. Ову вјештину, када говоримо о временски тачним потезима, примијенио сам у мојој пракси до савршеног, и то је тај добијени резултат. Не наруши природна правила, а пчелари на савремени начин у производњи меда. Ко зна испоштовати ове обје чињенице постигао је потпуни успијех“, закључио је Јован.

Овај сунчан октобарски дан искористили смо да са Јованом обиђемо и други љаник, гдје је смјештен контејнер и припремна пчелиња друштва, која пчелар користи у вријеме развоја пчела. Контејнер је радио сам, рекао нам је, да би умјесто уобичајена два реда по висини додао трећи ред и тако добио простор за 84 пчелиња друштва. О предностима покретног пчелињака и о осталим пчелињим производима осим меда, Јован је наставио да прича на овој другој локацији испод засеока Буђена. На потпуно новом контејнеру лако се да примијетити да уз поднице још стоје скидачи полена - цвијетног праха. Примјетно је из првог утиска да се ради о младом пчелару који је од самог почетка кренуо у савремен начин пчеларења.

На питање којим типом кошнице пчелари, Јован нам је одговорио:

„Почео сам са југословенком плитком, а послије, уз пчеларско школовање које је Министарство пољопривреде организовало 2008. године, прелазио сам постепено на ЛР-кошницу. Одлука је била исправна из више разлога, онај најважније је да се  ради о међународној димензијалној кошници, коју прати сва стандардна опрема. На вријеме сам тај проблем отклонио и других скоро да и нема.

Највећи проблем за произвођача било ког пољопривредног производа је продаја - наставља Јован. Е, ја тај проблем немам. Кроз период повећања љаника повећава се и количина произведеног меда. Упоредо са повећаним количинама, као по неком неписаном правилу, појавили су се стални купци и неколико специјализованих продавница здраве хране од Сарајева па даље. Муштерије које су једном купиле мој мед враћале су се свих наредних година. У посљедњој, овој текућој корона години, брза пошта је преузела улогу добаљача који нису били у прилици да дођу до Жакова. Морам истаћи, а мислим да је то важно, да количине меда јесу биле промјенљиве, али квалитет мога меда је 90% био константно истог квалитета све ове године. Квалитет је суштина, свакако прави и једини одговор за успјех сваког произвођача. Роба продаје робу. Да не заборавим да истакнем да сам све ове године од отварања Херцеговачке куће њен кооперант. Идеја људи који су осмислили овај пројекат је и више него добра. Важно ми је да је мој производ, са мојим именом и презименом, тамо понуђен. Херцеговачка кућа је мјесто гдје стално можеш доћи по препоруци или трагом раније поменутог квалитета те узети мој производ. Ја не могу да чучим на требињској пијаци. Е зато је Херцеговачка кућа на правом мјесту.

Послије обиласка контејнера на другој парцели, са Јованом смо отишли у породичну кућу у засеоку Буђени, гдје смо наставили овај разговор о личном и породичном успјеху. У даљем разговору смо сазнали да са њим у породичној кући живе мајка и два брата, Божо и Крсто, који су тренутно у Канади.

Скромност и резервисаност према јавности је била присутна кроз читав разговор. Тек у његовом дому смо сазнали да је Јован добитник још златних медаља и признања. Такође, сазнајемо да је мајстор каратеа са разним значајним успјесима и освојеним медаљама.

„Ја сам човјек - каже Јован - који не жели да се хвали и намеће јавности. Од оних сам људи који би жељели да његов производи говоре о њему, а не ја о њима. Рећи ћу вам да сам ја поред меда произвођач ројева. Иде ми то од руке, што би се рекло... Знам одгојити најбољу матицу.

Више и не знам колико сам их продао и отпремио поштом, а до сада ми се нико није пожалио на квалитет.

И овдје ће превагнути моја нераскидива веза са природом као формула за мој успјех. Истичем два фактора, а то су: вријеме произведених матица те друштва која су природно спремна за размножавање. Тада добијете најбоље матице. Када тако препознавате битне природне факторе, не удаљавајући се од мајке природе, постигли сте циљ и добили врхунски квалитет. Моја пракса, која је у мом љанику правило, не прихрањивати пчелу шећером и убитачним погачама, већ помјерити се за новом пашом, на нову локацију. Младо легло у прољеће ја отхрањујем резервама природног меда, а не са досипањем сирупа. Тај шећерни сируп ће,  у прољеће, док га пчеле прераде, потрошити пчелу и скратити јој живот.

Друго важно правило у мом послу је избјегавање Хофманове решетке са којом се ограничава матица на простору полагања јаја“.

И поред тога што је млад пчелар, Јован се добро оспособио пчеларским вјештинама те максимално примијенио савремене технике у пчеларству. Он је и даље остао везан за природне вриједности, али не на традиционалан начин. Овом приликом желио је истаћи неколико битних пчеларских правила.