image-0-02-01-710fa59700165ea2d5e4c63f3ef9f2024328f52d1a63f9c253c86beb0d207ef0-V

Млади Требињац Никола Марић, дијете Kошаркашког клуба „Леотар“, у договору са родитељима прије три године одлучио се на храбар корак. Са 14 година, када је завршио основну школу, одлучио се да се пресели у Бадалону, у Kаталонију, у Шпанију.

Голобради дјечак је урадио оно што се много старији не би усудили. Његово опоредјељење је била кошарка. И на томе је истрајао.Прве двије године провео је у Бадалони, а трећу у Фуенлабради, предграђу Мадрида.  И не само то. По правилу је међу најкориснијим играчима а медаље и титуле стижу.

„Kошарку сам одувијек волио. Желио бих и да будем што бољи. Отишао сам са 14 година. Двије године сам провео у Kаталонији и ову посљедњу годину сам члан екипе Фуенлабраде. Прве двије године су биле нешто теже. Није се било баш лако привикнути на нову средину, нове људе, тренинге и такмичења. Али ова прошла година ми је баш успјешна била. Фуенлабрада је предграђе Мадрида. Веома сам задовољан. Много се ради и тренира. Имамо и јаке противнике. Овај пут сам изабрао и морам да будем задовољан.“, каже Никола и наставља:„Један дан се састоји од напорних тренинга али истовремено и похађања школе која такође захтјева да јој се максимално посветим. Научио сам одлично шпански језик  и сада је све много лакше.

И љепше. Ми играчи са стране живимо са тутором, то нам је буквално као отац и он се брине о нама. Прати наше школовање, како се хранимо... са нама је буквално 24 часа. Ми смо дисциплиновани па нам ништа не пада тешко. Услови за рад и кошаркашко напредовање у Шпанији су изванредни. Имамо термине у спортским дворанама када нам год то одговара. Шест дана у седмици напорно тренирамо. Седми се игра, јака, квалитетна утакмица “, каже он.

У Фуенлабради је донедавно био Жан Табак, тренер из Хрватске, а ту је и доста играча са нашег говорног подручја. Сада су у екипи Иван Паунић из Србије, Хрват Марко Поповић и Благота Секулић из Црне Горе.

slika11

„Они су у сениорском а ја у омладинском „погону“. Одиграо сам успјешно  јуниорску сезону, а истовремено играо сам и за други тим Фуенлабраде који се такмичи у Шпанској трећој лиги. Нисам сигуран хоћу ли остати у Фуенлабради. Одиграо сам одлично, имам успјешну сезону, тако да имам и понуде да промијеним средину. Kако у Шпанији, тако и у Италији.Волио бих да одем тамо гдје ћу одлично радити и кошаркашки напредовати.

Ја сам још увијек малољетан и у договору са родитељима и менаџером, ускоро ћемо донијети одлуку. Ја бих лично волио да останем у Европи још годину, двије....А након тога, ко зна. Можда ће и Амерички колеџ бити опција“, прича нам даље Никола.

Од ове године наступа за кошаркашку репрезентацију БиХ која је његовим доласком добила изненандно и веома квалитетно појачање.

„Био сам већ четири године у репрезентативним селекцијама Србије. Посљедњи пут сам био у најужој конкуренцији за селекцију до 16 година. Због крутих правила ФИБЕ морао сам да чекам до 21 године да бих заиграо за репрезентацију Србије у званичним мечевима. Нисам заиста могао толико да чекам, па сам одлучио да играм за репрезентацију БиХ до 18 година. Остаје жал за репрезентацијом Србије, али шта је ту је“, каже Никола. slika22

Некада давно је један познати кошаркашки тренер рекао: „Природни таленат плус напоран рад, уз грам среће и добије се врхунски играч“. Никола је изабрао тежи али ефикаснији пут ка кошаркашко стасавање и напредовање. И томе свакодневно тежи. Немојте се изненадити уколико ускоро заигра за неку од врхунских европских екипа. Овај момак је то, сасвим сигурно заслужио.

Никола Марић има „јаке“ кошаркашке гене. Његов отац Петар је био дугогодишњи успјешан кошаркаш „Леотара“ са међународним искуством. И мајка Светлана била је итекако успјешна, бивша омладинска кошаркашка репрезентативка Југославије такође је „крива“ за Николину љубав према овом спорту.“ Од родитеља имам велику подршку. Подједнако „носим“ њихове карактеристике. Имам смиреност на маму а „физикалије“ на тату. И родитељи су задовољни мојим кошаркашким напредовањем. Идемо лаганим, али сигурним корацима!, каже нам Никола.

Ратомир Мијановић