screen-10.50.32[29.09.2022].jpeg (73 KB)

У Требињу од понедјељка почиње с радом Агромедитерански смјер Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву.

Овај смјер ће бити смјештен гдје и остале високошколске установе у овом граду, у једном од бивших павиљона некадашње војне касарне која је одавно адаптирана за просвјетно-образовне установе, а објекат је опремљен и свим потребним училима и наставним средствима.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић појашњава да је за адаптацију простора и опрему Влада РС обезбиједила 150.000 марака, док је град Требиње уложио 30.000 марака у учионички дио.

-Након што нам је Влада Републике Српске, заједно са Универзитетом Источно Сарајево, помогла и у раније урађеном пројекту, али и опремању намјештајем и осталим наставним средствима, а у власништву Аграрног фонда имамо и огледна поља на којим се одмах може почети радити, наши студенти у понедјељак, с новом школском годином, улазе у учионице, а ми им у Требињу желимо најтоплију добродошлицу- каже Ћурић.

Он напомиње да нити жели, нити има овлаштења да се мијеша у наставни план и програм факултета, али да ће Градска управа у свом пуном капацитету пружити Пољопривредом факултету подршку и у одвијању процеса кабинетске, али и практичне наставе.

То ће, како додаје, ову високообразовну установу укључити и у развој самог Аграрног фонда – од професора и студената ће добијати смјернице о циљевима којим треба убудуће да се крећу, али ће и Аграрни фонд бити ту да, осим огледног земљишта, изађе у сусрет факултету и студентима у сваком другом погледу.

Велики број студената на три постојећа требињска факултета потврда је да је ово један од пожељнијих градова за студирање у региону, а осим љепоте града, поднебља, климе, студенте привлаче и стипендије које им нуди Градска управа.

-Град Требиње од ове године даје стипендије студентима прве године са сва три постојећа факултета у граду, без обзира на мјесто пребивалишта, а у наредним годинама право на ту стипендију оствариваће само они с пребивалиштем у Требињу, али са Пољопривредног факултета Универзитета Источно Сарајево – Агромедитерански смјер стипендираћемо студенте све четири године, па ће, осим бруцоша, право да конкуришу за стипендије имати и сви студенти наредних година студија без обзира на то гдје имају пребивалиште- прецизирао је Ћурић.

Осим тога, Градска управа студентима обезбјеђује бесплатне чланарине у библиотеци, бесплатне термине за одлазак на затворени базен и за низ других културно-рекреативних активности.