Vaskrs 13.jpg (1.01 MB)

У Саборном храму Светог Преображења Господњег на празник Христовог Васкрсења јутрос је васкршњу литургију служио епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, уз саслужење свештенства.

Владика Димитрије је окупљене вјернике благословио и пожелио им срећу и радост и да се увијек радују овом празнику, поздравивши их традиционалним поздравом "Христос васкрсе - Ваистину васкрсе".

Он је рекао да Васкрс у срцу увијек може да буде и људи да се причешћују Христом Господом, само ако раде на свом срцу, чувају заповијести Христове и њима мијењају себе по узору на Њега.

Vaskrs 12.jpg (922 KB)

Владика је додао да је Господ Исус Христос за човјека морао да умре и буде распет, а ми хришћани, свуда гдје год идемо носимо крст Христов, те да из тог крста долази радост.

Епископ Димитрије је истакао да је суштина у томе да заволимо Христа.

„Он каже: 'Ако ме љубите, заповијести моје вршите'. Васкрс у нашем срцу може увијек да буде, и ми да се причешћујемо Христом Господом, само ако радимо на свом срцу и ако у срцу чувамо заповијести Христове и њима мијењамо себе по узору на њега“, поручио је владика Димитрије.

Vaskrs14.jpg (841 KB)

И ове године црква је била премала да прими све који су дошли на литургијско славље највећег хришћанског празника, a Васкрсу су се посебно радовала дјецa, а доста вјерника је било и у порти храма.

Светој литургији присуствовао је и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Послије литургије и причешћивања вјерника који су се за ову свету тајну припремали кроз васкршњи пост, вјерницима су дијељена бојена васкршња јаја.

У свим храмовима Епархије захумско-херцеговачке на Васкрс су служене свете литургије.

Vaskrs 11.jpg (1.06 MB)

Vaskrs 14.jpg (773 KB)

Vaskrs 10.jpg (1.19 MB)