„Чини ми се да смо од њих успјели да направимо лидере и кадар који може да се заиста наметне добрим идејама. Профилација наших студијских програма – спој менаџмента, квалитета и машинства, са акцентом на изучавање информационих система, математике и страних језика, производи такав стручни кадар који може да одговори у данашње вријеме и најсложенијим друштвеним, академским и привредним задацима“, каже у интервјуу за нашу кућу декан ФПМ проф. др Душан Јокановић. laboratorija

Двадесет година постојања и рада Факултет за производњу и менаџмент Требиње обиљежиће свечаном академијом у позоришној дворани Културног центра - у четвртак, 17. децембра, од 12 часова. Уз јубилеј, ФПМ ће прославити и крсну славу Светог Јована Дамаскина, ломљењем славског колача пола сата раније.
На академији ће, како је најављено, заслужним појединцима и колективима, пријатељима и партнерима факултета бити уручене признања и награде, а у оквиру прославе планирана је и промоција монографије о двије деценије Факултета за производњу и менаџмент, као и промоција дипломираних инжењера и мастера.
Јубилеј је повод и за разговор са деканом ове високошколске установе проф. др Душаном Јокановићем.

dusan jokanovic Декан ФПМ Душан Јокановић[/caption]

Факултет за производњу и менаџмент Требињe ове године обиљежава вриједан јубилеј - 20 година постојања и рада. Подсјетимо се почетака - практично „са ледине“ и у импровизованим условима кренуло се са извођењем наставе те 1995. године, када ништа није обећевало успјех једном таквом замашном подухвату?

- Све је постало могуће захваљујући ентузијазму људи који су општи друштвени интерес ставили испред свега. Идеју о оснивању Факултета за производњу и менаџмент још раније иницирао је први декан проф. др Јован Дутина, а у оквиру пројекта чији је задатак био осмишљавање једног потпуно новог и другачијег наставног плана и програма, по узору на већ постојеће добро организоване западне универзитете. Средства за тај пројекат су била одобрена од стране Европске комисије, међутим, почетак рата је онемогућио ту финансијску реализацију, па је терет углавном пао на ентузијазам људи и на локалну заједницу. Морам признати да су то биле године у којима je руководство локалне заједнице у Требињу показало велику спремност уступањем простора у згради Дома културе. Огромним и преданим радом прије свега проф. Дутине, великом подршком ректората нашег универзитета и шире друштвене заједнице дошло је до тих првих дана и организовања наставе. Те прве године смо уписали преко 70 студената и то је била једна генерација које се ја заиста желим да сјећам. Упркос тешким годинама, препозната је насушна потреба за опстанком и развојем високошколског образовања, као темељне вриједности Републике Српске. У том иницијалном пероиду велику подршку и добре партнерске односе имали смо са професорима Универзитета Црне Горе, који су заједно са наставним кадром нашег универзитета изнијели прву генерацију. Одлуком Народне скупштине РС формиран је тзв. Привремени савјет факултета који је заједно са професором Дутином и свим ентузијастима предано радио до прве десетогодишњице. Сигуран сам да без те позитивине енергије у почетку не би имали ни данашњи јубилеј.

Како бисте са данашње позиције описали тај пређени пут од 20 година? Колико се заиста одмакло од почетне визије и концепта?

fpm2 Јокановић: "На подручју Републике Српске тренутно запослено 148 наших инжењера"[/caption]

- Током свих ових година настојали смо да се на факултету одрже што већи како академски тако и морални постулати и, када се осврнемо уназад, мислим да смо за ове двије деценије остварили велике резултате. Свака високошколска установа се најприје снима по два аспекта: први је квалитет наставног процеса, а други квалитет научноистраживачког рада. Успјели смо да веома добро организујемо два студијска програма на првом циклусу студија, а то су индустријски менаџмент и индустријско инжењерство за енергетику. На мастер студију имамо и други циклус на индустријском менаџменту, а у фази смо израде елабората и за мастер студије на студијском програму индустријско инжењерство за енергетику. У озбиљним смо преговорима и за групне докторске студије на нивоу универзитета, чиме бисмо дефинитивно заокружили сва три циклуса студија и заиста били респектабилини на академском небу ширег региона. Оно чиме се можемо највише похвалити јесте квалитет наставе. Он се може веома лијепо елаборирати и условима наших студената који су значајно унапријеђени опремањем факултета са пет савремених лабораторија, а у оквиру програма модернизације Универзитета у Источном Сарајеву. У другој фази овог пројекта факултет је опремљен и најсавременијим училима, са потпуно новим намјештајем, чиме смо заиста постали установа са изваредним условима за студирање. У сегменту научноистраживачког рада, такође, имамо изваредне резултате, који се прије свега огледају у реализацији бројних пројеката у сарадњи са Министарством науке и технологије РС и Министарством цивилних послова БиХ, као и организовању бројних научних скупова, семинара, предавања по позиву. Посебно желим да истакнем традицију организовања Међународне математичке конференције, која се одржава првог петка у јуну сваке године, а на којој је прошле године учествовало преко 100 универзитетских професора, и на којој су пленрани предавачи - најеминентнији математичари на свијету. Заиста мислим да смо по томе препознати као једна веома озбиљна научна установа, која има снагу и дигнитет да извуче тако један важан, озбиљан и захтјеван научни пројекат. Такође желим да истакнем значајне активности наше студентске организације која у смислу студенске мобилности има изваредне резултате - кроз организовање бројних пројеката који промовишу техничке науке као перспективу друштва. Недавно су организовали конгрес студената технике у оквиру пројекта „Машинство као перспектива“, а у Требињу је боравило око 100 студента наши братских универзитета у региону. У оквиру научноистраживачког рада, израде пројеката, магистарских радова и докторских дисертација имамо изваредну сарадњу и са многим привредним колективима у окружењу, са којима смо потписали и уговоре о сарадњи. Све заједно, сматрам да смо у ових 20 година направили значајне искораке. Трудили смо се свих ових година да у оквирима постојећих капацитета и могућности домаћинским пословањем направимо једну лијепу академску вертикалу, која гарантује свијетлу и просперитетну будућност наше установе.

За квалитену наставу на овако профилисаним студијским програмима важна је савремена техничка опрема - за практичну наставу и научно истраживачки рад. У времену кад нам се чини да је инвестирање у образовање привилигија само развијених друштава, ни код нас се не одустаје од амбиција да се буде у корак са академским трендовима?

cnc2 Опремљено пет лабораторија[/caption]

- У оквиру пројекта модернизације Универзитета у Источном Сарајеву на нашем факултету опремљено је пет лабораторија: лабораторија за савремену производњу, ЦНЦ кабинет, лабораторија за микроскопску анализу, мјерна лабораторија и ЦНЦ лабораторија. Оваква спецификација лабораторијске опреме је данас врх у свијету. Лабораторије су прије свега у функцији наставе и намијењене су практичној обуци студената, а такође служе и за експерименте потребне у изради дипломских и магистарских радова и докторских дисертација: дакле, тим експериментима се потврђују хипотезе које се доказују у тим радовима. Ова квалитетна лабораторијска линија има основну намјену да наши дипломирани инжењери буду препознати као респектабилан стручни кадар: студенти који овладају оваквом опремом засигурно се неће застидјети свог стручног знања приликом конкурисање за посао. Свјесни смо да морамо да ослушкујемо опште друштвене потребе и да се у складу са ти и понашамо. Зато је ово прилика и да позовем све који желе да кроз добре партнерске односе са нашим факултетом - да развијамо пројекте који могу бити од користи за ширу друштвену заједницу. Заиста сам више него убијеђен да ће ова генерација професора и студената успјети да настави тај успјешан академски тренд и да та крива тренда буде растућа. Постоји једна позитивна и велика енергија на овом факултету да у будућности буде тако...

lab1 Јокановић: "Студенти који овладају оваквом опремом засигурно се неће застидјети свог стручног знања приликом конкурисање за посао"[/caption]

Колико је ФПМ протекле двије деценије успио да изгради и властити наставно-научни кадар?

- Добрим дијелом смо успјели да ишколујемо свој кадар: данас на нашем факултету највећи дио наставе изводе професори са нашег факултета и универзитета. У томе и јесте суштина и бенефит интегрисаног универзитета: професори нашег универзитета изводе наставу на више организационих јединица, па и кад долазе са другог факултета сматрају се нашим наставним кадром. Једним дијелом се још увијек ослањамо на подршку професора са Универзитета Црне Горе, прије свега у смислу сарадње у научноистраживачким пројектима и њиховог партиципирања (менторства) у изради докторских дисертација, магистарских и дипломских радова. И поред оправдане потребе да та гостовања буду сведена на разумну форму, мобилност и сарадња наставног и научног кадра је пожељна пракса у свијету и нешто што треба његовати. У наредном периоду ћемо настојати да тај број хонорарно ангажованих професора са других универзитета сведемо на најминималнију мјеру, али ћемо ипак на другом и трећем циклусу студија ангажовати и даље најквалитетније и професоре са највећим референцама - јер је квалитет наставе много важнији у односу на овај други, финансијски аспект. И у наредном периоду је у плану да и даље попуњавамо наше наставне капацитете, али прије свега, задржавајући наше најбоље студенте, јер политика универзитета је да се за младе асистенте примају студенти са највишим просјеком.

Шта је са кадром који школује ФПМ? Како ваши инжењери пролазе на тржишту рада, колико њих је заиста успјело да изгради успјешну пословну каријеру?

cnc

- У Заводу за запошљавање добио сам информацију да је на подручју Републике Српске тренутно запослено 148 наших инжењера. Немам информацију за остали дио БиХ, али знам да је један број и тамо радно ангажован. Такође, познато ми је да је наш кадар одлично прихваћен у колективима у којима су запослени и засигурно знам да неки од наших инжењера обављају најзначаније и најодговорније функције у својим предузећима. Чини ми се да смо од њих успјели да направимо лидере и кадар који може да се заиста наметне добрим идејама. Профилација наших студијских програма – спој менаџмента, квалитета и машинства, са акцентом на изучавање информационих система, математике и страних језика, производи такав стручни кадар који може да одговори у данашње вријеме и најсложенијим друштвеним, академским и привредним задацима. На факултету постоји и организован Алумни клуб који је састављен од свршених студената и трудимо се да тај клуб, преко наше интернет странице, буде добар промотер факултета, јер је дефинитивно најбоља промоција - добар ангажман наших дипломираних студента на тржишту рада. То је најбољи показатељ да студијски профил нашег факултета одговара савременим друштвеним појавама и потребама тржишта. Свакако да ћемо и у наредном периоду ослушкивати шта то тржиште рада још више захтијева, трудити се да по узору на савремено организоване факултете уградимо та добра искуства и наш факултет учинимо још атрактивнијим.

У ком правцу иду развојне визије и планови факултета? Како видите ФМП када буде обижљевао неки наредни велики јубилеј?

fpm Слиједи опремање савремене библиотеке са читаоницом[/caption]

- Мислим да ће када будемо обиљежавали наредни јубилеј, бити испуњени сви потребни услови да се наш факултет сврста у ред најбоље организованих факултета у региону. Најприје, надам се да ћемо већ у скоријој будућности завршити све адаптивне радове на згради чиме ће се још додатних 250 метара квадратних простора ставити у функцију - прије свега за опремање савремене библиотеке са читаоницом, која ће бити у европском систему „Кобиса“. Већ смо у фази потписивања уговора са Народном универзитетском библиотеком РС. Бићемо увезани са свим библиотекама, и не само студенти – дефинитвно ћемо отворити врата и за грађане Требиња који ће моћи ће помоћу наших шифри користе библиотечку грађу и страних универзитета и библиотека. Друго, надам се да ћемо успјети да заокружимо сва три циклуса студија на нашем факултету и треће - у наредном периоду пуно ћемо више ставити акцента на осмишљавање међународних пројеката, који би дефинитивно донијели додатне бенефите нашој кући. Приоритетима сматрам и бољу сарадњу са привредом, локалном заједницом и друштвом у цјелини. Да сублимирам, морам да изразим задовољство актуелном позицијом у друштву нашег факултета: знам са смо дефинитивно препознати као озбиљна научна кућа која се заиста труди да са највишим академским циљевим и нивоима школује наше младе, а из године у годину имамо и све бољу уписну политику. Моје је убјеђење да ће свијест људи о значају постојања Факултета за производњу и менаџмет Требиње значајно порасти и да ћемо сви стати у један исти ред - оних који сматрају да је овако конципирана високошколска установа заиста потребна Требињу и регији, те да је улагање у младе људе и науку заправо улагање у просперитет друштва. Брига о младим људима мора бити приоретит, одмах послије бриге о социјално угроженима...

Разговарао: Раде Савић