20210220_100213.jpg (229 KB)

У организацији Српског удружења „Ћирилица“ данас је у Народној библиотеци Требиње одржана калиграфска радионица поводом Дана матерњег језика.

Радионицу су водиле вјероучитељица Жанела Пажин и наставник ликовне културе Ирена Јакшић из Основне школе „Вук Караџић“, а полазници су била дјеца основних школа из нашег града.

Вјероучитељица Жанела Пажин каже да је калиграфија моћ лијепог писања, комбинација књижевности, ликовне културе и вјеронауке.

„Свака ова радионица има своју мисионарску мисију, на којој дјеца исписују цитате из Јеванђеља, дио неке молитве, као и цитате духовних отаца. Тако да је то корелација више наставних предмета. Дјеца су јако заинтересована, узраста су од 10 до 12 година и већином су ученици 6. разреда основне школе“, истакла је Пажин.

Она је додала да је у школи једна од задњих лекција била о Ћирилу и Методију и да су тако дјецу увели у важност писма.

„Калиграфија развија креативност код дјеце, њихов темперамент, смиреност и највише развија њихову самосталност. Свако слово необично написано на свој начин је посебно, има неку своју посебну причу и дјеца уживају у калиграфским радовима“, навела је Пажин.

20210220_095512.jpg (200 KB)

Весна Андрић, предсједник Српског удружења „Ћирилица“ каже да сваке године 21. фебруар, међународни Дан матерњег језика удружење обиљежава на различите начине.

„Ове године нисмо били у могућности да обилазимо дјецу у основним школама због пандемије вируса корона, као што смо то раније радили, зато смо организовали калиграфску радионицу. Интересовање за калиграфију код дјеце је све веће. Дјеца уживају на радионицима, у исписивању лијепих слова и ријечи. Циљ нам је да скренемо пажњу на ову заборављену вјештину захваљујићи којој ми имамо све наше књиге из Средњег вијека, да учимо дјецу да схвате како је то некада било изузетно тешко стварати књиге и да дјеца схвате колике могућности имају данас и да воде рачуна о традицији и историји“, рекла је Андрић.

Она је истакла да се нада да ће удружење ове године организовати бар дио пројеката које су планирали за 2021. годину.

„Радујемо се новим радионицама, планирамо низ предавања за старије суграђане, али и да што више основаца укључимо путем радионица. Искусни калиграфи из Београда су пренијели знање на наше чланове у удружењу, који сад могу да преузму калиграфски посао“, закључила је Андрић.

Полазницима радионице приказан је и филм „Моћ слова“ који су радили ученици 9. разреда Основне школе „Вук Караџић“ који има три дијела: први дио говори о светој браћи Ћирилу и Методију, други о њиховој мисионарској улози и трећи о важности и снази ријечи.