IMG_2140.JPG (217 KB)

У оквиру Дана Војводине који се данас одржавају у Требињу, данас је у Дучићевој улици представљена богата туристичка понуда Војводине.

Бориславка Трубарац из Бачке паланке, испред Удружења жена „Нит“ је на свом штанду представила „бели вез“.

20190914_113311.jpg (277 KB)

„То је традиционално –војвођански. У Војводини је заступљен, што у нашим кућама, што на салашима по којима смо познати. Завјесе, постељине, украсне јастучнице, све то ручно рађено можете да видите ако посјетите неки од наших салаша“, каже Бориславка која је производе први пут у Требињу изложила али како истиче у наш град често долази јер јој је кћерка удата за Требињца.

Из Сремских Карловаца је дошао Мирко Веселиновић. Он је Требињцима представио вина и ракије из винарије „Бенишек Веселиновић“.

IMG_2141.JPG (185 KB)

„Овдје су изложене наше дивне ракије, дуња, крушка и кајсија које су добиле златну медаљу на овогодишњем сајму у Новом Саду. Имамо разне врсте вина, а карловачки бермет је један од најпознатијих. Постоји прича да се ова врста пила на Титанику. Али истини за вољу, он је стварно извожен за Америку а на свим европским дворима је постојао као вино које је било неопходно“, испричао нам је Веселиновић и рекао да је херцеговачка вина давно пробао и да су одлична, па зато вријеме у Требињу проводи испијајући нашу чувену „лозу“.

„Направљена је баш онако како треба. Свака част, одушевљен сам“.

IMG_2142.JPG (211 KB)

Љубица Еркић из Сремске Каменице нам је понудила „Пастаи“ тјестенине које ручно прави.

„То је спој састојака традиционалних и модерних, преточених у више од 50 различитих укуса и облика. Војвођани воле слатку тјестенину, са медом,  са сувим грожђем и у креми од ваниле. Имамо групу зачинских тјестенина обогаћених спанаћем, босиљком,наном, першуном и чили папричицама. Имамо и интегралну групу тјестенина за људе који су на посебном режиму исхране“, објаснила нам је она.

Еркић је навела да тјестенину прави на два начина.

„Први је полуиндустријска производња, ради се на мањим машина које  су довољно велике и имају 50кг на сат. Али се ради на посебан начин. Подвлачим, није индустријски начин и самим тим је тјестенина и сам квалитет потпуно другачији. А други начин је ручна производња гдје мјесимо тјесто као што су то радиле наше баке и правимо широке резанце, тракице. Правимо што би Италијани рекли равиоле, а Војвођани то зову ташке. То су пуњена тјеста. Може и слана и слатка“, прича она и додаје да се овим бави већ три године а ускоро слиједи и извоз у Русију.

Чувеним штрудлама и куглофом смо се засладили на штанду Катице Бибершнур из Сремских Карловаца, испред Музеја колача и куглофа „Геа“.

IMG_2145.JPG (200 KB)

„Ја сам донијела један од карловачких брендова – куглоф. То је традиционални њемачки колач али ми смо прије 50-ак година имали баш пуно Њемаца и као њихови потомци смо направили једно слатко освјежење да би се промовисала туристичка понуда. Тако је ријешено да се направи један фестивал колача и избор је пао на куглоф због специфичног облика који трпи транспорт. Врло једноставан колач који је јако лако направити“, испричала је Бибершнур која овај колач прави без адитива, ручно, пекући у рерни.

Штрудла коју смо пробали је мало другачија од праве војвођанске јер њемачка има више мака а мање тјеста.

Посјетиоци могу уживати у презентацији туристичке понуде Војодине  до 17 часова.

IMG_2149.JPG (266 KB)