ЕГОН САВИН, редитељ

Егон Савин (Сарајево, 2. септембар 1955.) је српски и југословенски позоришни редитељ. Режију је дипломирао 1979. године на Факултету драмских уметности у Београду, у класи професора Дејана Мијача.

Већ својим првим режијама представио се као један од најзначајнијих српских и југословенских редитеља. Ради као редовни професор на Катедри за позоришну режију Факултету драмских уметности у Београду.

Као професоре изњедрио је неколико водећих имена позоришне режије као што су: Ана Ђорђевић, Ана Томовић, Филип Гринвалд, Владан Ђурковић…

Иза себе има близу стотину режија разноврсног драмског репертоара, од савремених домаћих аутора, које је режирао у неформалним трупама, до свјетских класика, у највећим националним театрима.

Радио је широм бивше Југославије (Београд, Загреб, Нови Сад, Скопље, Сарајево, Подгорица, Ријека, Сомбор, Крушевац и Зрењанин), у Будимпешти, Трсту...

Представе Егона Савина су на гостовањима игране широм света: у Њујорку, Чикагу, Монтреалу, Торонту, Паризу, Бечу, Нансију, Милхајму, Визбадену, Цириху, Тел Авиву, Варшави, Прагу, Будимпешти, Трсту…

Добитник је најзначајних позоришних награда и признања, између осталих –  „Стеријине награде“,  награда „Бојан Ступица“, „Јоаким Вујић“, „Ћуран“, Златни ловор вијенац МЕС Сарајево, Октобарске награде града Београда...
 

ЉИЉАНА ЧЕКИЋ, театролог и глумица

Др Љиљана Чекић, глумица Народног позоришта Републике Српске, Бања Лука.

Рођена у Дубровнику, основну школу завршила у Херцег Новом, а средњу у Бањалуци. Дипломирала на Електротехничком факултету, Универзитета „Ђуро Пуцар Стари“, Бања Лука. Постдипломске студије завршила је 2008.године на Факултету драмских уметности Универзитета уметности, Београд, Србија; одбранила магистарску тезу под називом „Ток као индивидуални аспект глумачке надградње“ и стекла звање магистра драмских наука у области театрологије,

Докторску теза из историје позоришта под називом „Умјетнички развој Народног позоришта Врбаске бановине у периоду 1930-1934“, одбранила је 2015.године, на Факултету драмских уметности, Универзитета уметности у Београду и стекла звање доктора наука о драмским уметностима из области студије позоришта.

Глумица је у ансамблу Народног и Дјечијег позоришта Републике Српске у Бањалуци, а доцент је на Независном универзитету у Бањалуци. Аутор је низа стручних радова и рецензија из области театрологије, те учесник бројних научних скупова, позоришних, радио и телевизијских пројеката, као и позоришних фестивала БИХ, у функцији селектора и  члана стручног жирија. Добитник је низа награда за глумачка остварења на домаћим позоришним фестивалима. Живи и ради у Бањалуци.

 

МУГДИМ АВДАГИЋ, глумац

Мугдим Авдагић, глумац, рођен 16.04. 1954. године у Босанској Крупи, одрастао у Сарајеву. Глуму је дипломирао 1979. год. на Филозофском факултету у Сарајеву на Одсјеку за општу књижевност, библиотекарство, театрологију и сценске умјетности - група глума, у класи проф. Каће Дорић.

Након завршетка студија, први професионални ангажман остварио је у Народном позоришту Босанске Крајине у Бања Луци, а затим је, 1981.године постао члан Глумачког ансамбла Босанског народног позоришта Зеница. Од тада до данас, тумачио је улоге у више од осамдесет представа различитих жанрова. У пројектима БНП-а повремено је био ангажован и као лектор.

Од 2004. до 2006. године обављао је функцију директора БНП-а Зеница. Десет година је био руководилац и редитељ Драмског студија за дјецу и младе у Какњу. У том периоду је режирао десет представа.

За глумачка остварења награђиван је на театарским фестивалима у Зеници, Добоју и Загребу. Осим у театру, бројне глумачке креације остварио је и на радију, гдје је десет година, као вањски сарадник, заједно са Факетом Салихбеговић Авдагић, глумицом, уређивао Драмски програм на БМ Радију у Зеници, и учествовао у креирању бројних радиодрамских форми.

На телевизији је играо у бројним серијама(Тале, Дани Авноја, Виза за будућност, Црна хроника, Луд, збуњен, нормалан,) и друге. До сада је снимио петнаест филмова, дугометражних и кратких играних, од којих издваја улоге у филмовима; „Топ је био врео“, редитеља из Београда Слободана Скерлића; „Born Twice“, италијанског редитеља и глумца Серђија Кастелита са Пенелопом Круз и Емилом Хиршем; „Sabina K“ америчког редитеља Томаса Крусена; „Смрт у Сарајеву“, редитеља Даниса Тановића, добитника Сребрног медвједа и награде Фрипесци на Берлинском фестивалу, као и два кратка играна филма: „Сретан пут“, мастер из режије редитеља Синише Галића на Београдској академији и „Кинески зид“, редитеља из Берлина Александре Одић.

Мугдим Авдагић је био члан жирија на „Yоутх филм“ фестивалу u Сарајеву 2015. године.

За допринос развоју и промовисању позоришне и филмске умјетности и афирмацији Зенице у области културе добио је Плакету града Зенице (заједно са Факетом Салихбеговић-Авдагић).
 

ВОДИТЕЉ ОКРУГЛОГ СТОЛА

ЖЕЉКО ХУБАЧ, драматург

Рођен је у Тузли, 1967. године, а одрастао у Зеници и Лесковцу. Као инжењер електротехнике и апсолвент београдског Природно-математичког факултета, уписао је Факултет драмских уметности у Београду, где је дипломирао 1996. на одсеку Драматургија.

Његови драмски комади су до сада 38 пута премијерно изведени у професионалним позориштима у Србији (Београд, Нови Сад, Ниш, Лесковац, Шабац, Ужице, Крушевац, Зрењанин, Кикинда, Косовскоа Митровица и Врање), у Бугарској (Пловдив, Видин и Крџали), Хрватској (Загреб), Босни и Херцеговини (Зеница) и репризирани више од 1000 пута.

Представе рађене по његовим драмама биле су у селекцији више од 40 домаћих и иностраних позоришних фестивала и освојиле су више од 50 награда. Представе рађене по његовим адаптацијама такође су учествовале и освајале награде на значајним фестивалима, међу којима су Град-театар Будва, Сплитско лето, Фестивал камерног театра „Ристо Шишков“ у Струмици и Фестивал црногорског театра.

За драмске текстове Жељко Хубач је награђиван 10 пута у земљи и иностранству (Награда за најбољи драмски текст на Фестивалу професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ 1994, Награда „Бранислав Нушић“ Удружења драмских писаца Србије 1996. и 1998, Награда за најбољи текст на Фестивалу луткарских позоришта Србије 2002, Награда за најбољи комедиографски текст на Данима комедије 2004, Награда за најбољи савремени драмски текст на Сусретима позоришта/казалишта БиХ 2010 и др.) Добитник је Награде Народног позришта у Београду за уметнички и радни допринос 2010. године и Октобарске награде града Лесковца 2016.године.

Драме су му превођене на енглески, немачки, руски, бугарски и пољски језик. У издању КИЗ Алтере и Шабачког позоришта објавио је књигу драма "Бизарно" 2012. године.

Као драматург је радио у значајним театрима у Србији и региону. Професионално се бави и позоришном режијом.

Аутор је већег броја реализованих телевизијских емисија, два играна серијала и једне ТВ драме.

Писао је позоришну критику за дневни лист „Данас“. Објављивао је театролошке есеје у домаћим и иностраним часописима.

Био је уредник издања Музеја позоришне уметности Србије и позоришног часописа „Театрон“, главни уредник Издавачке делатности Народног позоришта у Београду и драматург Српског народног позоришта у Новом Саду. Тренутно је драматург и вршилац дужности директора Драме Народног позоришта у Београду.