Srn2024-5-4_1131188_0.jpg (431 KB)

Огромна је разлика живота у дијаспори и овдје. Неспорно је да се у дијаспори са истим радом којим се овдје бавимо много више зарађивало. Међутим, радни сати су много дужи, ради се суботом, и, некако, суштина живота на западу је пиџама и радно одијело, рекао је Јокановић.

Дејан Јокановић поријеклом из села Требијови код Требиња одлучио је да се након 25 година рада у Kанади врати у град на Требишњици и да ту са породицом настави живот, а са собом је довезао и аутомобил "југо" за који каже да му је био спона са отаџбином.

Јокановић, рођени Сарајлија, изјавио је Срни да је након рата са родитељима отишао у Kанаду, када је имао непуних десет година, те да је то било једно необично искуство.

"Ново тло, нови људи, животне навике које су биле врло интересантне дјечаку. Завршио сам основну и средњу школу у Торонту, као и француски језик, Факултет политичких наука и пола Теолошког факултета", прича Јокановић.

Srn2024-5-4_1131188_1.jpg (555 KB)

Он је истакао да је његов први радни стаж евидентиран са 11 година, гдје је дијелио летке у Kанади, са 17 година почео је да ради као помоћник агента за некретнине у Торонту, а са 18 година је био први лиценцирани агент за некретнине у провинцији Онтарио.

Он је предавао француски и историју у средњој школи, радио и као агент за некретнине, а у септембру, 2020. године, одлучио је да се врати у Требиње са супругом и сином.

"Одушевљени смо, увијек смо Требиње доживљавали као наш град, као град свих Херцеговаца, свих људи. Овај град зрачи, али ми који смо живјели мимо њега више то препознајемо, него они којима је овдје свакодневница", рекао је Јокановић.

Он је истакао да Требиње има прелијепе цркве, манастире, дивну климу, близину мора, домаћу храну, односно све што је потребно за здраво одрастање дјеце и функционисање породице.

Јокановић је у Требињу отворио Агенцију за некретнине, истичући да у овом граду, ко год жели да ради, може да се бори и да успије, те да за Требињце, али и колеге има само ријечи хвале.

"Огромна је разлика живота у дијаспори и овдје. Неспорно је да се у дијаспори са истим радом којим се овдје бавимо много више зарађивало. Међутим, радни сати су много дужи, ради се суботом, и, некако, суштина живота на западу је пиџама и радно одијело", рекао је Јокановић.

Према његовим ријечима, У Требињу је све другачије, пуно се ради, али много више времена проводи са породицом, те сматра да је будућност и перспектива свих овдје.

НЕОБИЧНА ЉУБАВ ПРЕМА АУТОМОБИЛУ "ЈУГО"

Јокановић је рекао да одувијек гаји љубав према олдтајмерима, те да у његовом срцу посебно мјесто заузима "југо", чији је волан на десној страни.

Он је један такав купио у Енглеској са 18 година.

"`Југо` је атракција због волана на десној страни, а тренутно су у цијелом свијету четири таква аутомобила. Све, осим акумулатора, на том аутомобилу је оригинал. Свуда сам га возао, али најљепша вожња је овим `југом` је у Требињу", истакао је Јокановић.