ТРЕБИЊЕ │ Представом „Хоћу кући“ Позоришта младих Тузле у Требињу је вечерас почео 61. Фестивал фестивала, смотра најбољих остварења аматерске позоришне продукције Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније и БиХ.

Горку и потресну прича о напуштеној дјеци, у паклу социјалне маргине, њиховом очајничком али безнадежном трагању за кућом, уточиштем које ће им пружити сигурност, срећу и осмишљење живота - према драмском тексту руске списатељице Људмиле Разумовске - режирао је Аднан Мујкић, а на сцени је донио тринаесточлани млади ансамбл тузланског позоришта.

За протагонисту вечери жири публике фестивала изабрао је младу глумицу Амилу Бешировић.

Петровић: Фестивал отворених врата и прозора - на све стране свијета

Отварајући 61. Фестивал фестивала, градоначелник Требиња Лука Петровић казао је да се наш град поноси манифестацијом и њеном дугом традицијом, а највише што је фестивал, „кад се на овим просторима све рушило и кидало, успио да премости бројне неспоразуме и да овој позоришној кући отвори сва врата и прозоре, на све стране свијета“.

„Желио бих да на овој сцени проговоре све ваше стварности, да нам на ову сцену донесете све оне дилеме и тегобе с којима се суочавате, али уз све то – да донесете и умјетничке одговоре и да, заиста, и од овог фестивала направимо изузетан умјетнички пир“, истакао је Петровић.

Градоначелник је додао да се Требиње, пројектом Град културе, опредијелило да „гради креативну, социјално одговорну и иновативну локалну заједницу“ и „друштво кога динамичним и успјешним чине идеје, а не искључиво финансије“, те да је овај културни пројекат већ показао да има и више потенцијала него што се рачунало, попут оних у туризму - који, додао је Петровић, из године у године биљежи „изузетно велик и увијек двоцифрен раст“, али и инвестиције у нове капиталне објекте.

До 27. јула на требињској финалној смотри овогодишње продукције драмског аматеризма региона биће изведено још шест представа, а друго вече резервисано је за овогодишње побједнике фестивала драмских аматера Црне Горе – Бјелопољско позориште, које ће се фестивалској публици у Требињу представити остварењем „Мировна мисија, по тексту Јоване Бојовић, а у режији и адаптацији Слободана Маруновића.

Све представе фестивала почињу у 20:30, а улаз је бесплатан.

Прије наступа бјелопољског ансамбла, у оквиру пратећег програма фестивала у галерији Културног центра биће отворена изложба „Српске глумачке хероине“, аутора Ане Попов Ратковић из Београда. Отварање за заказано за 20 часова.

Извршни продуценти фестивала су Центар за информисање и образовање, Културни центар и Музеј Херцеговине, а покровитељ Град Требиње.

Опширније о фестивалским дешавањима можете пратити на страници ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА 2018. портала Радио Требиња, као и у програму Радио Требиња, у емисији „Хроника фестивала“, свакодневно од 17 часова.

Радио Требиње

Фото: Јован Видаковић