bilek.jpg (232 KB)

Иако је требињска представа била посљедње овогoдишње позоришно остварење такмичарског дијела Фестивала фестивала, иза њих су на сцену Културног центра ступили млади глумци Омладинског позоришта Билећа, који су одиграли комад Јована Марића „Много буке око свачега“.

Драматизацију и режију потписује Бојан Милидраговић, који нам је уочи представе кратко рекао да је са младим Билећанима најприје радио основне драмске вјежбе, а онда је одабран и текст.

„Ми смо са овом групом младих радили основне драмске вјежбе неких три до четири мјесеца, а онда смо приступили бирању текста, размишљајући шта бисмо могли узети и одлучили се за нешто једноставнији текст који некада може да буде и мач са двије оштрице, јер он тада захтијева много више радње и других елемената које морате унијети. Ипак смо се, на крају, одлучили за текст београдског аутора Јована Марића, што је, у основи, била једна тинејџерска комедија. Tекст sam адаптирао у жељи да овом представом пошаљемо и мало другачију поруку, па је она и остала у основи

комедија, носећи врло важне поруке које се тичу свих оних некаквих појава у

нашем друштву и околини, а које, у ствари, воде ка насиљу. Онда долазимо до те централне теме – теме насиља, што је у ствари најозбиљнија порука ове приче“, казао је млади режисер.

На питање колико се онда комедиографског задржало у цијелој причи, он тврди да у представи итекако има таквих момената.

„Прве четири сцене су комплетне комедија, али се она касније претвара у нешто сасвим друго. Дали смо један мало другачији обрт, можда не свакодневан призор у позоришту и онда завршили, у ствари, на мало другачији начин него што је било планирано“, додао је он.

Прецизиравши да су у септембру прошле године почеле већ поменуте основне драмске вјежбе, Милидраговић каже да се тада окупило петнаестак полазника, а њих осморо учествује у овом остварењу, док су у Требиње стигли и неки други чланови који раде друге елементе, попут свјетла, сценографије и слично, и сви се врло добро сналазе.

„Група је и даље активна, заинтересованост постоји, поготово након што смо

извели премијеру и репризу у Билећи, тако да морам да кажем да смо пријатно изненађени посјетом обје те вечери“, напомиње млади режисер.

Младим глумцима, средњошколцима Милошу Милићевићу и Милици Шешлија ово је прва позоришна представа.

„Баш нам је било занимљиво, наставићемо и даље да се бавимо глумом. Играо сам Банета, старомодног штребера, који у представи има те штреберске моменте, који су комични. Обрадили смо озбиљну тему, вјерујем да је добра поука нашег комада, а сарадња са редитељем Бојаном је била изванредна“, каже Милош.

Милица је тумачила лик Маше, Фићине дјевојке.

„Припрема улоге је била тешка, али смо вјежбом и заједничким радом све постигли. Радујемо се новим представама“, наводи млада глумица.

Драмски аматери из Билеће до сада нису нигдје гостовали са овом представом, али им је велика част што је прво гостовање било управо у Требињу и то на најпрестижнијем фестивалу драмских аматера у региону.