IMG_20230726_200501_resized_20230726_080604784.jpg (278 KB)

Предзадње вечери Фестивала фестивала промовисан је тринаести број научног часописа „Агон“, који излази једанaесту годину у континуитету, у издању Академије умјетности Бања Лука и Народног позоришта Републике Српске, као и BLC колеџа Бања Лука.

Часопис, како је истакао његов промотер проф. др Лука Кецман, има научну и стручну оријентацију и садржи текстове из области позоришта и аудио – визуелних умјетности.

„Овај број смо у одређеном обиму посветили двjема годишњицама, 25 година постојања Академије умjетности Универзитета у Бањалуци и 25 година постојања Театар феста 'Петар Кочић'. Тако смо, на извjестан начин, оставили траг о тим годинама које су за нас важне зато што је у питању четврт вијека постојања. Сада већ имамо одређене резултате иза тога, као што и за излажење овога часописа „Агон“ постоје одређени резултати, јер, када би сабрали све научне текстове које смо објавили у досадашњим бројевима – добили бисмо један озбиљан зборник научних радова, а њихов садржај у великој мјери говори о позоришту, о филму, о телевизији, радију и осликава и овај период, али и раније периоде.

Имамо један дио који никада није постојао када је у питању Босна и Херцеговина, а то је озбиљно образовање младих људи из области културе за позориште, за филм, за телевизију, а онда наравно, заједно са нама, и ликовна и музичка умјетност, па од момента када су заживјеле академије имамо једну сасвим другу културолошку слику на коју смо врло поносни. Овај часопис покушава да све то научно и стручно окарактерише и да га смјести на мјесто које му и припада“, истакао је доктор Кецман.

Напомињући да постоји низ текстова које је из посљедњег броја битно истаћи, професор додаје да је у „Агону“ обухваћена и теорија позоришта, али и правни аспекти у овој области, а дати су и прикази неких драма и њихових аутора.

Сматра да све то обједињено - представља значајну научну и стручну цјелину.

IMG_20230726_200655_resized_20230726_080750204.jpg (275 KB)

„У овом посљедњем броју, у домену теорије, имају текстови који се тичу поетике редитеља Младена Матарића, потом је ту један текст о правним аспектима ауторских права извођача различите врсте, што је комбинација правне и позоришне, као и аудио - визуелне струке.

Имамо и текст који третира нову драму младих драмских аутора на сцени Народног позоришта Републике Српске и приказ капиталних издања као што су цјелокупна дјела Јоакима Вујића, објављена поводом 250 година од његовог рођења“, објашњава професор Кецман.

Листајући на промоцији овај број „Агона“, он је на крају нарочито истакао текст поводом 25 година Академије умјетности Бањалука и извјештај селектора за двадесет пети Театар фест „Петар Кочић“, напомињући да се спрема нови број који ће се, како се нада, и догодине промовисати на Фестивалу фестивала у Требињу.