skupstina grada maj

ТРЕБИЊЕ │ На данашњој сједници Скупштине града Требиња прихваћени су извјештаји о реализацији програма заједничке комуналне потрошње за 2015.годину и програм одржавања локалних и некатегорисаних путева и градских улица за прошлу годину.

Усвојена је и информација о програмима одржаним у оквиру „Требињских љетњих свечаности“ у 2015. години.

Донесена је одлука о измјени и допуни одлуке о комуналном реду, а биће расписан и конкурс за избор и именовање директора у јавним установама „Требињестан“ и „Дом здравља“ .

Прихваћен је и закључак о утврђивању права служности за изградњу стубне трафостанице „Вила Драшковић“, за коју је Градској управи захтјев поднио Родољуб Драшковић, власник концерна „Свислајон“. skupstina grada maj2

На приједлог градоначелника Требиња Славка Вучуревића, одборници су усвојили и одлуку о плану парцелације Горица-Исток, а на иницијативу групе грађана из Горице, који траже изградњу јавних објеката, цркве и спортских терена.

На почетку сједнице Мирјана Ратковић из СДС-а, која је у одборничким клупама замијенила Дејана Тарану, положила је заклетву, а саопштено је да Небојша Рудан убудиће наступа као независни, а не одборник Покрета за Требиње.

Поводом трагичне смрти пливачице Ане Чучковић сједица је почела минутом ћутње.

Опозиција затражила интервенцију министарства, правосуђа и полиције

Након што скупштинска већина није прихватила захтјев за одржавањем ванредне сједнице – како би биле испоштоване препоруке ресорног министарства о поновном изјашњавању у вези са одлукама са посљедње редовне сједнице – одборници СНСД-а, ДНС-а и НДП-а напустили су данашње скупштинско засједање прије усвајања дневног реда. snsd

У СНСД-у и ДНС-у су најавили да ће упутити захтјев Министарству управе и локалне самоуправе те превосудним институцијама – „да у складу са својим овлаштењима најхитније предузму мјере да се испоштује став министарства и пониште одлуке са редовне сједнице Скупштине града од 25. марта, као и одлуке са свих наредних сједница градске скупштине“, за које тврде да су нелегалне.

Одборници опозиције затражиће од Министарства унутрашњих послова – „да утврди одговорност руководства Скупштине града, због кршења закона о локалној самоуправи, статута и скупштинског пословника“.

Такође, позивамо сва физичка и правна лица на која се, на било који начин, односе одлуке са нелегитимних сједница Скупштине града – да са Градом Требињем не улазе у пословне односе по питању поменутих нелегитимних одлука“, рекао је новинарима шеф одборничког клуба СНСД-а Здравко Бутулија.

Вучуревић: Одборнике бира народ, не скупштинска већина

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић, одговарајући на оптужбе опозиције, поновио је ранији став Градске управе да је Изборни закон БиХ једини који дефинише улазак изабраних представника у представничке органе било ког нивоа власт у БиХ, због чега је сваки акт нижег ранга, који није у сагласности са Изборним законом, по аутоматизму – ништаван. vucurevic

„У закону јасно стоји да је легалан сваки одборник који у скупштину уђе са додијељеним сертификатом Изборне комисије БиХ и потписаниом изјавом да ће вршити мандат који му је додијељен. Ниједан пословник о раду локалних скупштина у БиХ није исти, али сви морају бити усаглашени са Изборним законом БиХ“, појаснио је Вучуревић, говорећи о препорукама ресорног министарства да се пониште одлуке са посљедње редовне сједнице - јер Скупштина града претходно није у пословником прописаној процедери верификовала замјенске одборничке мандате.

Он је опозицију оптужио за непознавање правне проблематике – те да умјесто права, у  препознатљивом маниру политичке партије из које долазе - опет покушавају да демонстрирају силу.

„Шта они, замислите, желе: да скупштина гласа да ли је неко одборник. Значи, занемарују вољу грађана. Одборници се ваљда бирају на изборима – не бира их скупштина“, закључио је Вучуревић додајући да изборна воља грађана ни у ком случају није и не може бити у компетенцији Скупштине града, скупштинске већине или аката који дефинишу рад локалног парламента.

М.Б./Р.С.