skupstina 3 TREBINJE | Skupština grada Trebinja usvojila je danas na 27. redovnoj sjednici budžet Grada Trebinja za 2015. i odluku o izvršenju budžeta za narednu godinu.
Gradska kasa u 2015. planirana je na 22.592.000 KM, što je iznos manji - za 5,67% od plana budžeta za tekuću i za 2,47% u odnosu na rebalansirani budžet 2014. godine. Od ukupnih rashoda i izdataka, za tekuće rashode planirano je 16.968.000 KM ili 5,12% manje od plana ovogodišnjeg budžeta, dok su izdaci za kapitalna ulaganja usvojeni na nivou od 4.411.000 KM, što je 5,64% manje u odnosu na plan u 2014. godini.
Uz plan budžeta prihvaćeni su i amandmani skupštinske većine sa izmjenama prijedloga plana kapitalnih ulaganja. Amandmani na prijedlog budžeta odbornika NDP-a Slobodana Šarabe i nezavisnog odbornika Srđana Bubala, kao ni većina amandmana odborničkog kluba SNSD-a na prijedlog odluke o izvršenju budžeta Grada – nisu dobili dovoljan broj glasova.

Burna rasprava oko budžeta Uz oštre kritike i očekivanu razmjenu optužbi dva skupštinska bloka, najduže se diskutovalo o najvažnijem finansijskom dokumentu Grada.
Iz SNSD-a ocijenjeno je neprihvatljhivim što je prijedlog budžeta nepromijenjen u odnosu na nacrt i što nisu uvažene primjedbe korisnika dok je ovaj dokument bio u javnoj raspravi. Ponovili su da plan pokazuje „potrošački karakter budžeta i prekomjernu tekuću potrošnju“, da su „rashodi za bruto plate porasli za 7,3% u odnosu na ovu, a za 40%, ili 2,5 miliona KM – u odnosu na 2012. godinu“, zbog čega su – „smanjeni i grantovi mnogim korisnicima, a kapitalne investicije ostale na nivou nedovoljnom za potrebe građana i infrastrukture“.

skupstina 2 Ilija Stanković iz SDS-a pozvao je opozicioni dio skupštine na „realno sagledavnje stanja i samokritičnost“ u diskusijama, podsjećajući da je broj zaposlenih radnika povećan i u mandatu prethodnog načelnika, a da su u Elektroprivredi RS, koja je u odgovornosti republičke vlasti - „rashodi za plate od 2007. godine porasli za 40 miliona KM“.
Negodovanja opozicije izazvala je primjedba njegovog stranačkog kolege Milana Kovača, koji je rekao da se u mandatu prethodne administracije znala „cijena svakog radnog mjesta u elektro-sektoru“ upitavši „da li znaju ikoga ko je u ovom mandatu morao da plati kako bi dobio posao u gradskoj administraciji“. Kovač je podsjetio da je aktuelna gradska vlast 2012. godine zatekla deficit budžeta i javnih ustanova, pri čemu u većini javnih ustanova Grada „nisu ni znali šta je regres“, dodajući da Grad tekuću godinu završava bez deficita, uz stabilno funkcionisanje svih javnih ustanova i poboljšan status zaposlenih.
Odgovarajući na kritike iz opozicionih klupa, Branislav Kešelj iz PDP-a rekao je da je budžet Grada Trebinja za vrijeme prethodne administracije „svih osam godina bio potrošački“, te da je po partijskoj liniji u elektro-sektor zaposleno „samo u ovoj godini tri puta više ljudi“ u odnosu na niz prethodnih. Zoran Anđušić iz PDP-a upozorio je da je smanjenje lokalnih budžeta trend u RS, te da je ono u Trebinju– sa odstupanjem za svega 2,47% u odnosu na rebalansirani budžet ove godine - najmanje u odnosu na druge gradove i opštine. On je dodao da se prilikom raspodjele sredstava vodilo računa „o dobrobiti svih građana Trebinja i potrebama socijalnih kategorija“ i da je novac planiran prema prioritetima.

Mrdić opet na čelu Trebinjesporta, Vuković novi starješina vatrogasaca Skupština je usvojila i odluke o ograničenjima visine zarada i naknada koje se isplaćuju iz gradskog budžeta, prema kojoj je planirano umanjenje visine plata funkcionera Grada Trebinja za 25% i ograničavanje visine odborničkih naknada na nivo naknade iz 2014. godine.
Skupština je prihvatila izvještaj o rezultatima javnog konkursa za izbor direktora JU „Trebinjesport“ i na ovo mjesto imenovala nekadašnjeg direktora i aktuelnog vršioca ove dužnosti u ustanovi Miodraga Mrdića. Kako je obrazloženo, Mrdić je na konkursu osvojio više bodova od jedinog protivkandidata Milana Jankovića.
Zbog odlaska u penziju, funkcije starješine Teritorijalno-vatrogasne jedinice Trebinje razriješen je Vladimir Ristić, a na njegovo mjesto imenovan je Danko Vuković.
Skupština je usvojila i program korištenja sredstava ostvarenih po osnovu Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i Zakona o koncesijama za 2015. godinu. Odbornici su prihvatili i predloženi program zajedničke komunalne potrošnje i program održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva i gradskih ulica.

skupstina 1 Prije početka zasjedanja verifikovan je odbornički mandat Vladanu Šegrtu, koji je u odborničkom klubu SNSD-a u Skupštini grada zamijenio Ljubicu Miljanović, nakon njenog imenovanja za delegata u Vijeću naroda Narodne skupštine RS.

Jednoglasno - samo o Poveljama Grada Iako ni na ovoj tački dnevnog reda nisu izostale međustranačke varnice, Skupština je jednoglasno donijela odluku o dodjeli Povelja Grada Trebinja za 2014. godinu.
Visoko priznanje Grada imaće ove godine tri dobitnika. Za doprinos razvoju porodice i društva Povelju će dobiti Milena Lečić iz Trebinja, majka osmoro djece. Povelja iz oblasti zdravstvene zaštite dodijeljena je Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, a iz oblasti književnosti – pjesniku Rajku Petrovu Nogu.
R.S.