Darko Kurtović.JPG (126 KB)

Нашли смо их у њиховој „логи“, у просторијама позоришта у Културном центру. Лијепа, весела стваралачка атмофера, угодна да нас упознају са новим остварењем - представом „Арт“, коју ће требињски глумци вечерас премијерно одиграти на 64. Фестивалу фестивала.

ЖЕЉКО МИЛОШЕВИЋ, који потписује режију, истиче да је ријеч о животној причи коју је свако од нас, у неком периоду битисања, доживио са људима са којима смо одрастали.

- На 'проби' је дугогодишње пријатељство тројице мушкараца, карактерно потпуно различитих. Њихове различитости, у свим погледима, огледају се кроз поимање умјетности. Свађа око схватања умјетности покреће низ до тада неизговорених међусобних неразумијевања.

Након више од 30 година дружења питају се да ли имају ишта што их спаја осим тог периода дјетињства.

Изнад њихових глава лебди питање:“Зашто смо још увијек заједно?“

Željko Milošević.JPG (89 KB)

Црнохуморним пасажима, које је Реза увела, релаксира се, у суштини, једна тешка животна прича. Ми смо одабрали умјетност као сегмент живота о коме ће ликови да супротстављају мишљења, али ова прича се може пренијети на било коју  животну област.

Почели су да раде сасвим други комад за Фестивал фестивала, међутим, доба пандемије је учинило своје, па су се, ужурбано, морали преорјентисати и одлучити за нову представу. Ухватили су се у коштац са предлошком француског аутора Јасмине Резе, који је освојио најзначајније свјетске позоришне сцене у посљедњој деценији 20. вијека. Ослонили се, кажу, на искусне, опробане снаге и уз свакодневне, најчешће осмочасовне пробе, стигли до циља - премијере на Фестивалу фестивала.

Милошевић истиче да су датом тексту дали и свој печат. Резина прича на херцеговачки начин!

-Мјесто радње нисмо мијењали али смо одлучили да унесемо мало херцеговачког менталитета у ову паришку причу. Нису, наравно, исти односи према пријатељству и умјетности у Паризу и код нас у Херцеговини, па смо, нимало се не устежући, истакли овај наш.

Vladimir Samardžić.JPG (121 KB)

Повратник у позориште ВЛАДИМИР САМАРЏИЋ игра Ивана за којег каже да је баш животан.

- Његов карактер и његове особине могу да се препознају у сваком човјеку. У једном тренутку те његове карактеристичне особине бивају наглашене или наглашеније у односу на те исте особине које имају остала два лика. Њихова суштина је, наравно, да покажу нешто друго.

У свему је најбитнији однос међу ликовима који произилази из различитих карактера, особина  поимања, а опет једног пријатељства и дружења, које је прошло кроз различите фазе и слојеве. Мислим да ће бити занимљиво видјети ову представу!

ЗОРАН ЈАКШИЋ каже да су у овој представи дали свој максимум, много су радили под посебним околностима. Он игра Сержа, који је припадник виших слојева друштва.

- Он је човјек који је имао прилику да осјети и нешто више од живота. Заљубљеник је у умјетност. Нажалост, због недостатка других љубави, он се посветио тој - умјетност му представља највеће задовољство.  У свему томе он је помало и сноб. Ја покушавам да га оправдам у представи, да га не мрзе.  

Очекује да се публика забави, да не изађу уз коментар „е, било је лијепо“ него са ставом и доживљеним моментима из представе.

- Сигуран сам да ћемо успјети да их „такнемо“, ако то успијемо, бићу задовољан.

Истински заљубљеник у позориште и помоћник редитеља ДАРКО КУРТОВИЋ, радује се новој улози, нарочито послије принудне паузе. Он је трећи пријатељ - Марк.

- Драго ми је што радимо с овом екипом. Било је напорно али смо с радошћу долазили на пробе, посебно што смо се ужељели позоришта. Без обзира на околности, увијек превлада љубав према позоришту. Можда, понекад, и превише себе дајем позоршту али ми није жао када чујем реакције публике на оно што смо створили. Волим да кажем да не треба вољети себе у позоришту него позориште у себи.

Вечерас ћемо видјети реакције публике на наш комад, надамо се да ће им се допасти. Не трчимо за наградама нити за било чим, једино што желимо јесте да се представа игра и да заживи.

Духовито додаје да је Жељко као режисер био строг, те да су морали да иду на све изложбе које су биле организоване у установама културе, како би што боље ушли у улоге.

- Но, није то ништа – у једној представи сам морао да се удебљам 20 килограма (што му није тешко пало).

- Килограми су остали, а једини начин да их се Дарко ријеши је да у наредном неком остварењу добије улогу мршавог балетана, убацује се редитељ.

Позивају љубитеље драмске умјетности да дођу на премијеру представе „Арт“ и уживају у типичним ситуацијама у којима могу да се нађу три пријатеља!