ad infinitum 06

ТРЕБИЊЕ │ Представа „Аd infinitum“ Словачког позоришта ВХВ - Словачког КУД-а „Херој Јанко Чмелик“ из Старе Пазове, по оцјени стручног жирија, најбоље је остварење 59. Фестивала фестивала, који је након седам такмичарских изведби ансамбала из Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније и БиХ вечерас затворен проглашењем најбољих и додјелом признања.

Уз Златну маску за најбољу представу у цјелини кореодрамски пројекат редитеља Мирослава Кожика и композитора Мирослава Бака награђен је и Златним маскама за најбоље рјешење сценског простора, најбољу костимографију, коју потписује Ивана Бако, те најбољу ауторску музику, чији је аутор Мирослав Бако. Dodjela nagrada_26

Кореодрама о Човјеку – од постања до модерног доба – саткана од мотива из различитих религијских списа и митологија, тематски је наставак остварења „Babylon“ ансамбла из Старе Пазове, за које је исти ауторски двојац освојио побједничку Златну маску и на Фестивалу фестивала 2013. године.

Златна маска за најбоље редитељско остварење припала је Бојану Јовановићу за режију представе „Вођа“ Удружења грађана „ЦУГ“ и Позоришта „Бора Станковић“ из Врања.

Глумци ансамбла из Врања - Марко Николић и Катарина Василковић – добили су Златне маске за најбољу мушку, односно женску епизоду, а представа „Вођа“ најбоље је фестивалско остварење у цјелини по мишљењу Жирија публике.

Dodjela nagrada_23

Најбољи глумац фестивала по оцјени стручног жирија је Фаик Салихбеговић – који је тумачио Бега Пинторовића у представи „Хасанагиница“ Театра „Тотал“ из Високог, а најбоља глумица Ена Јагец – у улози Вере у представи „ZOO!“ Драмског студија ДАДА – Казалишне дружине „Пинклец“ и Центра за младе из Чаковца.

Ансамбл из Хрватске награђен је и Златном маском за најбољу колективну игру.

Стручни жири – који је ове године радио у саставу: редитељ Егон Савин, позоришни критичар Александра Гловацки и професор драматургије др Зоран Копривица – додијелио је и двије дипломе - Давиду Попадићу из Требиња, као најмлађем учеснику фестивала, и Теодори Ђедовић из Врања, за глумачку храброст и истрајност.

Фестивал фестивала свечано је затворио начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Града Требиња Зоран Милошевић, најавивши да ће јубиларна 60. смотра најбољих аматерских представа региона, на радост и домаћина и позоришних аматера, бити одржана у реконструисаном здању Културног центра.

Претходно је такмичарски дио смотре затворила представа „Идемо у лов“ Жоржа Фејдоа, у режији Горана Бјелановића и извођењу ансамбла Центра за културу Беране.

Bata_07

Диплому протагонисте вечери жири публике додијелио је глумици Ирини Кастратовић, за улогу Леонтине.

Посјетиоци Дома младих били су у прилици да погледају и изложбу фотографија насталих на представама овогодишњег Фестивала фестивала, чији су аутори чланови требињског Фото-кино клуба, а у пратећем програму посљедње вечери био је и Омаж Бати Живојиновићу, пројекција филм-антологије у продукцији РТС-а са најбољим улогама великог глумца.

Све о фестивалу на страници ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА 2016.

Р.С.

Фото: Јован Видаковић