protagonista berane

Још један Фестивал фестивала је завршен. Такмичарски дио смотре затворила је представа „Идемо у лов“ Жоржа Фејдоа, у режији Горана Бјелановића и извођењу ансамбла Центра за културу Беране.

Током седам фестивалских вечери публика је имала прилику да погледа представе различитих жанрова, а синоћ и први водвиљ. Берански глумци вратили су нас у неко прошло вријеме, барем што се тиче костимографије и сценографије. Радња пуна интрига, неочекиваних обрта и љубавних авантура смјештена у прву половину 20.вијека, нешто је што се не мијења ни вијек послије. Жељна смијеха, ову комедију требињска публика добро је прихватила, а према оцјени жирија публике за протагонисту вечери проглашена је Ирина Кастратовић за улогу Леонтине. Шеста дама којој је на овогодишњој смотри аматерских позоришта у Требињу припала ова награда. Изгледа да је жири публике ове године био очаран младим глумицама!

- У Требињу сам први пут, захваљући првенствено 46.Фестивалу аматерских драмских позоришта у Бијелом Пољу, гдје смо побиједили овом представом, па нам је припала та част да ове године у Требињу представљамо Црну Гору.

Ви сте и на том фестивалу освојили награду за најбољу женску улогу. Јесте ли се изненадили вечерашњом?

- Искрено, нисам је очекивала. Сматрам да је читава глумачка екипа појединачно добра, сваки лик за себе, тако да сам мислила да ће у Требињу ипак неко од колега узети награду. Ипак, хвала публици и жирију!

Bata_09

Јесте ли задовољни вечерашњом изведбом представе?

- С обзиром да смо уложили велики труд, имали и напорне пробе пред вечерашњи наступ, изузетно смо задовољни. Овај водвиљ смо радили по француском роману Жоржа Фејдоа и морам рећи да није био нимало лак задатак. Два мјесеца смо се спремали без престанка, уз свакодневне пробе, посебно јер смо ми аматери. Било је потребно уложити додатан труд да све изгледа као вечерас. Надам се да је и публика задовољна, јер једино је то оно право што говори какви смо ми били.

Представа „Идемо у лов“ до сада је играна неколико пута, гдје је најбоље прихваћена?

- Да, извођена је десетак пута у Црној Гори и Србији и, на задовољство свих нас, ево вечерас и у Требињу. Публика ваљда воли водвиљ, тако да увијек добро реагује. Ово је нешто што је интересантно, интригантна комедија увијек лијепа за погледати. Радује нас што ју је и вечерас публика одлично прихватила. Можда и због тога што у задње вријеме нема толико водвиља, више су то неке трагедије или представљање данашње ситуације у земљи и региону. Управо из тог разлога хтјели смо мало да се вратимо водвиљу, да буде као раније, квалитетно глумачки, иако аматерски, али са душом и срцем. Публика је углавном свугдје прихвати одлично, па тако и вечерас у Требињу.

Bata_06

Рад на представи био је захтјеван, а ваша улога, лик Леонтине?

- Морам рећи да ми је и улога била прилично захтјевна.То је једна дама из прве половине 20.вијека, аристократских манира, мало кокетна. Сазнавши да је муж вара жели да му се освети и тако све почиње, али јој на крају то ипак не полази за руком. Није било лако одиграти Леонтинин лик, али уз велику помоћ нашег режисера, господина Бјелановића, све је било много лакше. Он је све вријеме био ту за нас, посебно за захтјевне улоге, тако да сам се добро снашла. Дала сам све од себе да ову улогу што боље изнесем.

Глумом се аматерски бавите тек годину дана, а иза вас су већ двије награде?

- То је зато што је ова представа играна на два фестивала, па отуд и награде. У основној школи сам играла у неким школским представама, али овако озбиљно, нисам никад прије. Зато сам ваљда оволико и узбуђена!

М.Б.

Фото: Јован Видаковић