vranje1

ТРЕБИЊЕ │ Претпосљедње вечери Фестивала фестивала на сцени Дома младих наступио је ансамбл Удружења грађана „ЦУГ“  и Позоришта „Бора Станковић“ из Врања, представом „Вођа“, по тексту Радоја Домановића, а у режији Бојана Јовановића.

Драматуршки обрађен колаж Домановићевих сатира „Вођа“, „Данга“, „Марко Краљевић по други пут међу Србима“ и Змајеве поезије, дописан сатиричним коментарима на политичко-социјалну збиљу наших дана, у остварењу ансамбла из Врања постаје провокативна и озбиљно заоштрена критика друштва, уперена подједнако и против мана властитог народа, колико и непочинстава власти.

Сценски колаж настао је из глумачких радионица као школска представа– али је кроз регионалне селекције стигао и до републичког фестивала у Кули, гдје је омладински ансамбл из Врања освојио и прву награду за најбољу представу у цјелини.

Диплому протагонисту вечери жири публике додијелио је младом глумцу Николи Станковићу, за улогу Марка Краљевића.

Уочи представе у башти Дома младих промовисана је монографија „60 година Црногорског народног позоришта“.

Сутра одлуке о најбољима

Фестивал завршава сутра додјелом награда и диплома најбољим остварењима.

Претходно ће такмичарски дио смотре затворити представа „Идемо у лов“ Жоржа Фејдоа, а у извођењу ансамбла Центра за културу Беране. Режију потписује Горан Бјелановић.

На 46. Фестивалу драмских аматера Црне Горе представа из Берана освојила је прво мјесто, равноправно са остварењем „Породичне приче“ Драмског студија „Фама“ из Мојковца. Почетак је у 20:30.

Стручни жири овогодишњег Фестивала фестивала  - у саставу: редитељ Егон Савин, позоришни критичар Александра Гловацки и професор драматургије др Зоран Копривица - најбољима ће додијелити награде фестивала „Златне маске“ у десет позоришних категорија, као и дипломе  фестивала, а најбољу представу по свом избору прогласиће и Жири публике.

Док жири буде засједао посјетиоци Дома младих биће у прилици да погледају изложбу фотографија насталих на представама овогодишње Фестивала фестивала, чији су аутори чланови требињског Фото-кино клуба. Отварање изложбе „Фестивал у објективу“ је у 22 часа.

Пратећи програм посљедње вечери фестивала је и Омаж Бати Живојиновићу, са филм-инсертима из најбољих филмских остварења великог глумца, аутора Олега Новковића. Почетак је у 22:30.

Р.С.

Фото: Јован Видаковић

Све о фестивалу на страници ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА 2016.