„Бавимо се, заправо, неком врстом примењене медицине, играмо се доктора културе, јер свакоме је потребно мало културе у животу да га оплемени“, каже Григоровић. performansi4

Осим промоција монографија и часописа из домена културе, фестивалске изложбе и филмских инсерата из најбољих представа, у пратећем дијелу профрама Фестивала фестивала свакодневно се по требињским трговима и фреквентним градским мјестима могу погледати улични перформанси које изводе млади глумци и музичари.

Идеја о оваквом програму потекла је од младе режисерке Ане Григоровић, иначе члана Умјетничког савјета Фестивала, која сваке године за Требињце и Требињке приређује праве мале догађаје по градским трговима, како би се скренула пажња на фестивалске представе.

performansi6 Ана Григоровић[/caption]

У ту сврху су и синоћ на улазу у Дом младих извођени мотиви из „Хасанагинице“ уочи истоименог комада „Театра Тотал“ из Високог.

Ово ми је већ пета година, али сам приметила већ прве године да током Фестивала некако град не живи и не осећа се толико да се дешава овај фестивал, па се већ пар година трудим да се направи неки што узбудљивији улични програм који се дешава и испред Дома младих, и испред Дома културе, како је било и претходних година - и на улицама и на трговима.

Doktori_16

Ја сам те програме саставила од различитих ствари, са једне стране смо доводили жонглере, а сада то радим ја због мање средстава, али ми није жао јер је то нешто што улепшава овај фестивал и он то заслужује“, казала је Григоровић.

Уз објашњење да ове године на перформансима учествују углавном млади требињски глумци, Григоровић наводи да се изводе различити програми који укључују и казивање поезије по трговима, али и сценске спектакле.

Doktori_08 Култура као терапија: Млади глумци у улози доктора[/caption]

„Бавимо се, заправо, неком врстом примењене медицине, играмо се доктора културе, јер свакоме је потребно мало културе у животу да га оплемени“, каже на крају Григоровић.

Додаје да, осим глумаца и жонглирања, ова врста пратећег програма подразумијева и извођење музике, а ове године за то је задужен гудачки квартет из Бањалуке који пролазницима требињским улицама уљепшавају фестивалска јутра, а сваке вечери су под тунелом, на улазу у Стари град...

В.Д.
Фото: Јован Видаковић