Doktori_16

Гудачки квартет „Баз“ из Бањалуке, у саставу - прва виолина Милана Смиљанић, друга виолина Шарлота Лудрован, виолончело Јана Хаџић и виола Милица Димитрић, наступају ових фестивалских дана на требињским улицама, како би дали допринос најпознатијој смотри глуме у региону.

„Наша главна улога је да мало оплеменимо атмосферу у граду у току представа и прије почетка представа, просто, да људи док одлазе до позоришта имају неки осјећај да се култура „врзма“ ту негдје око нас“, казала je Милица Димитрић.

Каже да су овим поводом у Требињу по четврти пут, гдје се у граду препуном туриста осјећају врло добро.

Објашњава да у вечерњим часовима буду у тунелу, на улазу у Стари град, а преко дана обично свирају у Дучићевој илици или на пијаци, гдје се увијек, као по правилу, окупи велики број пролазника који их награђују аплаузима.

Димитрићева додаје да, иако за ове четири године у Требињу нису имале позив за цјеловечерњи концерт, радо би прихватили такав ангажман.

„То би било добро, да нас неко повуче за рукав, а не да ми вјечито будемо ти који мољакају за културу и за неке догађаје тога типа“, искрена је млада умјетница.

Иако не свирају константно заједно, већ се с времена на вријеме окупљају по потреби, дјевојке из „Буза“ су као дипломирани музичари Академије умјетности у Бањалуци прије четири године с радошћу прихватиле први долазак у Требиње и у мало измијењеном саставу, како кажу, и данас с радошћу долазе.

Жао им је једино што не могу гледати фестивалске представе, јер оне свирају управо у том времену уочи представа, с тим да се задрже још који минут дуже, па док покупе инструменте и ноте, док дођу до Дома младих, представе увелико трају...

В.Д.

Фото: Јован Видаковић