Promocija_06

Двојица театролога, Милован Здравковић и Зоран Ђерић, промовисали су пете фестивалске вечери књигу њиховог колеге и пријатеља Радомира Путника „Препознавање позоришта“, коју је објавио Фестивал монодраме и пантомиме из Земуна.

„Реч је о књизи театролога, драматурга, писца, редитеља, уредника и човека који је цео свој живот посветио позоришту, телевизији, књижевнсоти, уметности, књига коју је објавио Фестивал из Земуна чији је Путник дуго година био уредник и селектор. Ово је врста једног редовног издања у оквиру тога Фестивала која промовише људе који су допринели и популарности, али и значају земунског  Фестивала, а коју смо сматрали пригодном да је представимо и публици на овом требињском Фестивалу“, рекао је Ђерић.

Он је прецизирао да је у књизи сабрано четрдесетак различитих текстова пригодне садржине, писаних поводом различитих јубилеја, додјела награда, а ријеч је, како објашњава, о драмским писцима, како о страним, тако и о домаћим.

Ђерић каже да је такође ријеч и о драматуршким темама, уз цијело поглавље посвећено телевизијској драми и драматуршким књигама, будући да је Радомир Путник пратио и позоришна и тв издања, писао и за радио и за телевизију, те за књижевну периодику. Promocija_05

Милован Здравковић објашњава да је Радомир Путник један озбиљан српски театролог који на врло једноставан, а са друге стране сложен начин – објашњава позориште.

У свим његовим књигама и његовим делима уопште има више нивоа, а, када се чита један његов приказ - он у томе успева да на један феноменално једноставан начин убаци више инфорација из историје, али, како би ми који се бавимо овом струком рекли – и из менаџемнта, из режије, из продукције. Он покрива све те нивое и то тако да нам просто „умеће“, мало нас превари неким једноставним текстом, а онда нас после тиме просто натера да се њиме бавимо аналитички и кренемо да истражујемо“, казао је Здравковић.

Предност Путникових дјела је што је у њима, према Здравковићевом мишљењу, дато и објашњење, односно путокази куда да идемо, због чега је као театролог јако користан.

„Ова цела књига је због тога, рекао бих, јако корисна и зато се и зове Приближавање позоришта, јер је он пронашао прави пут - илити краћицу како да се приближимо позоришту“, наводи Здравковић.

Признаје да је кроз књигу и он сам истраживао јер приближавањем позоришта и читалац сам постаје истраживач.

Наравно да сам и ја сам итраживао, јер се ја тиме бавим и самостално, али и са Путником, и наравно – он ми је увек инспирација, тим пре јер ми је и комшија, и другар и колега, јер смо заједно радили дуго, тако да је књига у том смислу и мени јако корисна“, додао је на крају Здравковић...

В.Д.

Фото: Јован Видаковић