Promocija_07

Претпосљедње фестивалске вечери у Дому младих је промовисана још једна монографија – „Шездесет година Црногорског народног позоришта“, коју су сачинила тројица аутора, Милован Радојевић, Јанко Љумовић и Горан Булајић.

„Ријеч је о монографији која представља свеобухватно штиво у којем су заступљени сви сегменти позоришног рада и дјеловања, са посебним нагласком на људској причи о позоришту коју чини човјек, глумац и колектив. У књизи су сва имена, сви подаци, све појаве и битнији тренуци Црногорског народног позоришта у шест деценија, од 1953. до 2013. године“, рекао је један од аутора Горан Булајић, који је у Требињу био главни промотор.

Подсјетивши кратко и на ранији позоришни живот на садашњим просторима Црне Горе, од времена сијела на гумнима која се могу назвати једним видом игроказа, преко времена када су се у Котору играле представе на француском језику, па све до укидања појединих позоришта након Другог свјетског рата, Булајић је казао да је то још увијек неиспитан и неафирмисан терен, на коме се треба још доста радити, „а ова књига је само прилог тој великој причи“.

„Сигиран сам да је урађено капитално дјело које ће сачувати историју, не само Црногорског народног позоришта, него и црногорске културе, јер је позориште круна културних дешавања. Мислим да су тројица људи који су радили на овој монографији заслужили све похвале за један подвижнички, огромни рад иза којег стоје године напора и истраживања“, навео је режисер Драган Копривица у своме излагању.

Он посебан значај овога дјела види у томе што је ова монографија, како каже, непресушна ризница података и извориште многих студија које могу да се раде на основу овако богате  и прецизно донесене грађе. Promocija_04

Његов презимењак, редитељ Зоран Копривица, тврди да монографија представља значајан културни искорак у издаваштву простора Црне Горе, бавећи се, као и сва издања ове врсте, одређеним културолошким  проблемима.

„Монографија обухвата период од шездесет година који је подијељен у три истраживачка дијела, а њима се баве три аутора, предочавајући нам све оно што би требало да буде живот једног позоришта у позоришту и све оне пратеће појаве које негдје судјелују у ономе што би требала да буде једна јединствена, заокружена слика културног живота једног простора“, казао је Копривица, наводећи да би ово дјело требало бити и узоран примјер који би упућивао како на један аналитичан и крајње озбиљан начин треба приступати изради оваквих публикација.

Бавећи се више модернијим временима Црногорског народног позоришта, глумац Слободан Маруновић, који је такође био промотер монографије, каже да је нарочито поносан што је ова културна институција одољела свим искушењима посљедњих ратних и поратних збивања и задржало прави културни дигнитет.

„Ја сам посебно поносан што је Црногорско народно позориште у времену „балканске драме“ одољело свим искушењима овог простора, свим неспоразумима, свим свађама и остао једини отворени простор за сарадњу међу људима са свих простора бивше заједничке земље и то је показало својим радом и отвореношћу за све који су преферирали демократију, љубав, толеранцију“, казао је Маруновић.

Он је најавио свој поновни долазак у Требиње, 18. августа, на славу града, када ће, уочи Преображења, у атријуму Музеја Херцеговине имати глумачко вече под називом „Три монаха“, јер ће говорити одломке из својих представа, глумећи владику Данила из „Горског вијенца“, Његоша из „Потоње уре Његошеве“ и Макарија, штампара „Октоиха“...

В.Д.

Фото: Јован Видаковић