Promocija_01

Првог, од четири дана пратећег програма овогодишњег Фестивала фестивала, у Дому младих су промовисана нова издања Стеријиног позорја из Новог Сада – монографија „60 година Стеријиног позорја“ и „Драмско дело Бранислава Нушића“ (традиција и савременост), као и часопис за позоришну умјетност „Сцена“.

Монографија је припремљена поводом шестодеценијског значајног јубилеја и у њој се налази документарна грађа о свим досадашњим Стеријиним позорјима, о учесницима, о наградама, о члановима жирија, са врло строгим регистрима, где су сви селектовани и пописани“, казао је промотор, др Зоран Ђерић.

Према његовим ријечима, зборник о Браниславу Нушићу под називом „Драмско дело Бранислава Нушића“ обухвата дјела са скупа поводом годишњице рођења великог српског писца.

„У зборнику се налазе радови двадесетак театролога из Србије и иностранства, те регистар где су пописана сва извођења Нушићевих дела од 1900. до 2015. године. Занимљиво је можда изнети и податак да је до сада било преко 1.600 премијерних извођења Нушићевих дела“, додао је др Ђерић.

Синоћ је промовисан и нови број часописа за позоришну умјетност „Сцена“.

Promocija_04

Реч је о двоброју за ову годину, један и два, изузетно је обиман, у њему се налази неколико значајних блокова. Поред нових драма, ту су и блокови психо драме у позоришту, затим део о драмским теоретичарима, прикази нових књига из области театрологије, прикази неких значајних јубилеја везаних за историју позоришта и писце код нас“, казао је др Зоран Ђерић.

Додаје да су ови часописи веома битни за свесрпско културно подручје, тим прије што је монографија и часописа за културу све мање, а образованих стручњака компетентних за ове теме све више.

„Наравно да је све ово веома значајно. Свака промоција је и могућност да се информација која је важна и за позориште, и за Стеријино позорје, и за нашу историју позоришта  -  чује и шири даље“, каже Ђерић.

Он је подсјетио да су и раније у Требињу промовисана издања Стеријиног позорја и увијек су, како додаје, имала добар одјек.

На иницијативу Слободана Цуца Вујовића, што је публика на промоцији једногласно прихватила, Ђерић је поклонио монографију „60 година Стеријиног позорја“ Егону Савину, предсједнику Жирија „Фестивала фестивала“, а који је иначе у доброј мјери заступљен у монографији...

В.Д.

(Фото: Јован Видаковић)