protagonista2 cakovec

Пете вечери фестивала -камерно извођење представе “ЗОО!” Драмског студија ДАДА Казалишне дружине „Пинклец“ и Центра за младе Чаковец, у режији Давора Доклеје, по драмском предлошку Сашке Ракеф, рађеном по мотивима романа „Ми, дјеца са станице ЗОО“.

У позоришној сали Дома младих поново млад ансамбл. Да ли случајно, јер се фестивал ове године одржава у Дому младих, или не, али средњошколци трећи пут играју на овогодишњем Фестивалу. И премда су на сцену донијели прилично трагичну причу о генерацији без будућности, која је суочена са кризом данашњице, без икаквих амбиција олако препушта свакој врсти лаке забаве, стиче се утисак да добар дио младих ипак не одустаје од властитих снова. Њихов ентузијазам је за сваку похвалу! Жеља ка неком бољем сутра, оно је што, чини се, млади глумци аматери поручују на 59.Фестивалу фестивала у Требињу. Ту жељу и синоћ је подржала требињска публика, наградивши ансамбл из Чаковца дуготрајним аплаузом. Жири публике одлучио је да диплому протагонисте вечери додијели шеснаестогодишњој Ени Јагец, за улогу Вере.

protagonista cakovec

- У представи играм Веру, дјевојку која одраста уз бројне проблеме код куће-оца који туче њу и маму. И како то најчешће бива, из таквог туробног окружења  наравно да ће таква дјевојка, попут мог лика, рјешење тражити у неком дечку. Он јој дође као неки одмор, раме на које се ослања да би побјегла од хаотичности дома, а, у ствари, упада у још веће проблеме.

Представа је рађена по мотивима романа „Ми, дјеца са станице ZOO“, мада је тематски мало и проширена- осврнули сте се и на зависности модерног доба?

- Да, наша представа дјелимично је другачија од књиге. Ми смо узели само неке елементе из романа које смо потом преобратили у наше вријеме. На оно што се данас догађа, како у нашем граду, држави, у цијелој регији, заправо. Осврнули смо се на проблеме друштвених мрежа, попут фејса и слично.

И ти припадаш генерацији која одраста уз фејсбук?

- Наравно. Пуно је пратитеља фејсбука и осталих друштвених мрежа. Оне имају своју предност ако их правилно користимо. Проблем настаје када то оде у другу крајност, јер може постати лоше. Мислим да се то јако добро видјело у представи.

zoo5

Представа је на овогодишњем Фестивалу хрватских казалишних аматера проглашена најбољом. Редитељ је чак добио награду за најквалитетнији педагошки рад. Како је било радити са Давором Доклејом?

- Јако смо срећни због те награде. Што се тиче сарадње са Давором, нисмо га доживјели само као редитеља. Он нам је свима првенствено пријатељ, а сарадња свих нас с њим била је супер.

Имали сте мале неприлике приликом доласка на Фестивал, тако да сте у Требиње стигли рано јутрос, али то вас, очигледно, није омело да на сцени дате све од себе?

- Дешавају се такве ствари, али то нас није пореметило, заправо никад нас не омете. Трудимо се да на такве ствари не гледамо сувише трагично. Битно је да одиграмо представу што боље. То нам је увијек главни мото.

Оцјеном жирија публике награђена си за најбољег протагонисту. Јеси ли и раније на неком фестивалу награђена за ову улогу?

-До сада никада нисам била награђена за улогу. Ову вечерас стварно нисам очекивала, али баш ми је драго. Супер! Пресрећна сам!

Позориштем се аматерски бавиш од дванаесте године, дакле, већ четири године. Пред тобом је трећи разред средње школе. Имаш ли намјеру да се озбиљније бавиш глумом?

-То ћемо још видјети. Не знам, имам још доста тога пред собом, студије ми се чине помало далеко. За сада уживам онако како ствари стоје. Добро се забављамо. У Требињу ми је супер. Људи су дивни, добра је организација. Свиђа ми се, све је ОК!

М.Б.

Фото: Јован Видаковић