protagonista vodja

Домановић из Врања ни требињску публику није оставио равнодушном.

Колаж сатира драматуршки „упакован“ и инвентивно дописан сатиричним коментарима на политичко-социјалну збиљу наших дана, у остварењу ансамбла из Врања постаје провокативна и озбиљно заоштрена критика друштва, уперена подједнако и против мана властитог народа колико и непочинстава власти.

У сценску причу са мотивима из Домановићевих „Вође“, „Данге“ и „Марка Краљевић, по други пут међу Србима“ успјешно је уклопљено и понешто од јетке Змајеве сатире, подржано препознатљивим музичким мотивима Бокија Костића, а однекле и сонгом из култне „Косе“, тек толико да, онеобичен контекстом, зазвучи инфантилно и појача горку поруку представе - да нам спаса нема...

vranje protagonista

А све је почело са скромним амбицијама – из глумачких радионица као представа за ученике и дио школског пројекта популаризације школске лектире у времену и земљи гдје млади имају важнија посла од читања књига – да би услиједио неочивани обрт: кроз регионалне селекције представа је стигла и до републичког фестивала у Кули, гдје је ансамбл из Врања освојио и прву награду за најбољу представу у цјелини.

Диплому протагонисту вечери жири публике синоћ је додијелио младом глумцу Николи Станковићу, за улогу Марка Краљевића.

Искрено нисам очекивао, али за мене стварно пуно значи. Веома ми је драго што сам је добио. Хвала свима који су тако одлучили“, каже нам скромно овај 19-огодишњак тек што се ослободио Маркових бркова и сишао са сцене, са које је час прије његова карикатура „највећег српског јунака“ изазивала експлозије смијеха и аплауза у публици.

Како сте задовољни изведбом? Је ли ансамбл и вечерас био на висини задатка?

- На проби је било неких техничких проблема. Али смо на крају успели да изведемо све како треба. Настојао сам да дам свој максимум и релативно сам задовољан.

Било би интересантно да са нама подијелите и нешто искустава рада на овој представи. Видјели смо веома млад ансамбл - некима су ово били и први кораци на сцени.

- Некима јесте заиста било прво учешће у некој представи. Овде има и основаца и средњошколаца. Углавном, наш Боки /Бојан Јовановић/ нас је сакупио са свих страна. Радили смо доста дуго на овој представи. Око осам месеци сигурно. Јер, текст нисмо имали па смо сами извлачили дијалоге и монологе из приповедака Радоја Домановића. Зато нам је требало толико времена. Исплатило се и сада смо јако поносни на ову представу.

Вјероватно нисте ни сањали да ћете тријумфовати и у Кули, у оштрој конкуренцији најбољих представа у Србији?

- За Кулу, искрено, заиста нисмо очекивали. Тамо ипак иде најбољих осам представа из целе Србије. Велика је била конкуренција и пресрећни смо били што смо добили главну награду.

vranje5

Досадашњи наступи прије и послије Куле - како публика реагује на ову представу?

- Наступали смо у Врању неколико пута, на фестивалу у Лебану, као и у Кочанима у Македонији. После тога је била Кула и ево нас сада овде. На публику се заиста не жалимо. Публика је свуда била задовољна. У Кули су нас чак и три пута враћали на бис. И овде је било слично. Ваша публика је дивна. Свака част.

Је ли ти ово прво искуство сцене? Размишљаш ли о професионалној глумачкој каријери?

- Глумом се бавим већ три године. Почео сам у глумачкој радионици Бојана Јовановића. Ова представа ми  је друго позоришно искуство. Радио сам пре ове и једну дечију представу - 'Трноружицу'. Али надам се да ћу наставити да радим и да ће бити још представа. Размишљам да упишем факултет драмских уметности, да покушам наредне године...

Колико је политичко-социјална сатира пријемчив текст за средњошколце и основце? Колико они уопште успијевају да доживе поруке и артикулишу оно што они мисле или осјећају потакнути Домановићевим сатирама?

- Данашња омладина толико и не схвата Домановићеве сатире. У наше време омладина и не чита књиге. Због тога је ово и био школски пројекат  јер смо желели да ученицима приближимо нешто од школских лектира . Да покажемо деци да то може да буде и забавно. Шта да вам кажем - нисам толико у политици. Ја волим само да глумим...

Р.С.

Фото: Јован Видаковић