protagonista stara pazova3

Прво вече овогодишњег Фестивала фестивала почело је магично. Словачко позориште „ВХВ“ – Словачког КУД-а „Херој Јанко Чмелик“ из Старе Пазове публику је оставило без даха, што су наградили бурним аплаузима и позивима на бис. На ту реакцију узвратио је и ансамбл- наклонивши се и поздравивши аплаузом све љубитеље позоришне умјетности који су синоћ са уживањем пратили несвакидашњи сценски наступ, прожет очаравајућом музиком. Награду за најбољег протагонисту прве фестивалске вечери у Требињу, жири публике једногласно је додијелио двадесетпетогодишњој глумици Стефани Будимировић – за улогу Хаве.

- Играм улогу Хаве, прве жене у свијету. С једне стране, она је њежна, љупка и жели да буде вољена, али такође има ону другу страну коју посједује свака жена - мало неваљалу, пргаву и радозналу. Прилично инспиративна улога.

protagonista2

Тек ти је 25 година, упркос твојој младости, како си се снашла?

- С обзиром да сам први пут у театру покрета и у једној оваквој представи, јако сам задовољна постигнутим. Имали смо много вјежби, глуме и покрета, а првенствено доста рада на кондицији и експерименталног рада. Прије свега, имамо сјајну екипу, редитеља, музичког продуцента и сценаристу, који су ми посао максимално олакшали, тако да сам одушевљена како је све прошло, јер углавном играм у представама вербалног тетра. Ја сам иначе фотограф, и пратим наше позориште на тај начин. Међутим, пошто сам са екипом „Babylon“-а ишла на представе, још тада сам се одушевила оваквим начином игре, рада, цијелом екипом и поставком. Како сам се раније бавила гимнастиком и плесом, одлучила сам да се прикључим овој представи и ево, играм је већ годину и по дана. Ово је за мене несвакидашње искуство!

Да ли је овакав вид представе захтјевнији, када нема вербалне комуникације, већ се све своди на покрет, емоцију је потребно дочарати изразом лица, док уједно морате да пратите музику?

- Много је теже, заиста. У почетку сам мислили да можда нећу бити довољно добра у свим сферама овог театра, али након много уложеног рада и одрицања, све се савлада. Дала сам много себе у ову представу, толико да сам све друго запоставила због ове улоге. Јако сам поносна на себе и цијели тим! Сви смо поносни на ово вечерас и како смо одиграли представу!

Жири публике је сваки дјелић тог одрицања и рада препознао. Јеси ли очекивала награду за најбољег протагонисту?

- Искрена да будем, сви то негдје дубоко у себи очекујемо и надамо се некој награди. Нас четворо на сцени, који смо, да тако кажем, водећи актери цијеле приче, увијек замишљамо да ћемо бити награђени, јер смо релативно на истом нивоу што се тиче улога. Нисам очекивала да ћу овај пут то бити ја. И нешто морам да истакнем, нисам очекивала овако добру публику - ви сте феноменални! Тако сте нас разњежили и одушевили својим реакцијама, да сте нам испунили цијелу годину! Натјерали сте нам сузе на очи. Оно што смо марљиво радили, вечерас је постало вриједно свега! Зато, хвала вама на дивном пријему!

Публика је заиста одушевљена, као што је била и прије три године. Да ли ти први пут гостујеш у Требињу?

- Да, први пут сам овдје, и сад још више жалим што прошли пут нисам била у могућности да дођем, јер сам још тада чула феноменалне приче о граду, мјештанима, позоришту, публици. Толико сам одушевљена, да бих се се сутра преселила у Требиње, толико ми је лијепо! Остајемо још два, три дана и једва чекам да обиђемо сва мјеста. Колеге су причали како су три године чекали на ово, сад ми је јасно зашто. Заиста нам је у Требињу феноменално!

М.Б. (Фото: Јован Видаковић)