Stara Pazova 1

Театарску добродошлицу требињским заљубљеницима у богињу Талију вечерас ће упутити чланови позоришта „ВХВ“ из Старе Пазове, који ће се представити са кореодрамом „Аd infinitum“. Ријеч је о музичко-сценском комаду у зони модерног театра покрета и трећој представи у продукцији ове куће коју као аутори потписују Мирослав Кожик и Мирослав Бако.

Кожик је, практично, „пробио лед“ у рубрици „Упознавање“.

„За нас је велика част што својим наступом отварамо овогодишњи Фестивал фестивала. Наша представа је класични театар покрета, практично трећи дио трилогије о људским манама и врлинама. Први део су били 'Пороци човјечанства', други – 'Вавилон' који је видела и требињска публика и ово је трећи део те трилогије“, каже Мирослав Кожик.

Оваква врста представе захтјева готово професионални приступ раду?

„Трудимо се да, иако смо аматерско друштво, свој посао обављамо, колико је год то могуће, професионално. Истина је да је добар професионални глумац онај који у себи носи ту исконску љубав, љубав из срца коју има глумац аматер. Ова екипа је навикла на захтеван темпо рада. На овој представи радимо отприлике годину и по, две. Живимо са нашом представом, растемо, сазревамо...“

Релативно дуго играте „Аd infinitum“?

„Гостовање на Фестивалу фестивала биће наш десети наступ са овом представом. И глумци сазревају са овом представом. Потпуно су спремни и посвећени послу, сами дорађују своју представу, и почињу да је доживљавају на свој, глумачки начин, каже Кожик.

Према ријечима глумачке екипе из Старе Пазове, као и у претходним комадима радња није смјештена у дефинисан временски период или простор али је временски распон најшири до сада, па тако прича сеже од постања до ренесансе и модерног доба.

„Аd infinitum говори о пројекцији принципа човечанства који се понављају и тиме стављају животни круг који познајемо у фразу коју ћемо користити као паролу овога дела: Постање, Игра, Смрт и Бесконачност. Кроз причу су јасно коришћене теме и ликови из религијских списа из хришћанства, раног хришћанства, исламских предања, хебрејских и гностичких јеванђеља… и не постоји никаква намера да се комад представи као религијско или атеистичко дјело већ искључиво као едукативна материја”, кажу глумци из Старе Пазове.

Ако је судити по оном што смо видјели, а били смо у прилици да се увјеримо како екипа припрема сцену, није јасно дефинисано ко је глумац. Сви раде све, постављају сцену, припремају кулисе… Stara Pazova 3

Један од главних глумаца је млади Михал Мики Топољски. Након краћег „наговарања“ пристао је да говори о представи и оном што Требињци могу да очекују.

„Очекујемо позитивне реакције. Верујем да ћемо извући максимум и да ће то требињска публика препознати. Ја сам први пут овде у Требињу. Много је лепо. Али уживаћемо у Требињу тек када одиграмо представу. Велика нам је част бити овде. У овој представи морате бити и добар глумац али пре свега добар плесач. За овај тип представе неопходна је и фацијална експресија, смисао за покрет, смисао за музику, за ритам. Отежавајућа околност је свакако то што, у недостатку речи, морате десет пута снажније да се изразите фацијалном експресијом, покретом, мимиком“, каже Топољски.

„Аd infinitum“ је и критика и публика у Србији оцијенила високим оцјенама. Шта ће Требињци рећи, видјећемо вечерас...

Р.М.

(Фото: Јован Видаковић)