64995649_egon-savin

ЕГОН САВИН, редитељ, предсједник жирија

Егон Савин (Сарајево, 2. септембар 1955.) је српски и југословенски позоришни редитељ. Режију је дипломирао 1979. године на Факултету драмских уметности у Београду у класи професора Дејана Мијача.

Већ својим првим режијама представио се као један од најзначајнијих српских и југословенских редитеља. Ради као редовни професор на Катедри за позоришну режију Факултету драмских уметности у Београду.

Као професоре изњедрио је неколико водећих имена позоришне режије као што су: Ана Ђорђевић, Ана Томовић, Филип Гринвалд, Владан Ђурковић...

Иза себе има осамдесет пет режија разноврсног драмског репертоара, од савремених домаћих аутора, које је режирао у неформалним трупама, до свјетских класика, у највећим националним театрима.

Радио је широм бивше Југославије (Београд, Загреб, Нови Сад, Скопље, Сарајево, Подгорица, Ријека, Сомбор, Крушевац и Зрењанин), као и у Будимпешти и Трсту.

Представе Егона Савина су на гостовањима игране широм света: у Њујорку, Чикагу, Монтреалу, Торонту, Паризу, Бечу, Нансију, Милхајму, Визбадену, Цириху, Тел Авиву, Варшави, Прагу, Будимпешти, Трсту...

Добитник је близу 50 значајних позоришних награда и признања, између осталих – девет „Стеријиних награда“, двије награде „Бојан Ступица“, три награде „Јоаким Вујић“, Златни ловор вијенац МЕС Сарајево, Октобарске награде града Београда, три награде „Ћуран“ на Данима комедије у Јагодини…
 

A. GLOVACKI

АЛЕКСАНДРА ГЛОВАЦКИ, позоришна критичарка, члан

Новинарка, драмска списатељица и позоришна критичарка из Београда.

Позоришну критику континуирано писала од 1986. и то за Први програм и Програм 202 Радио Београда, на ТВ Б92, као и „Вечерње Новости“.

Уредница Редакције за културу на ТВ Б92 (2000-2006.), у часопису „Репортер“ (2007.), а од 2008. на Програму 202 Радио Београда, гдје води емисију Ars, Artifex.

Аутор драматизација извођених у позориштима Србије и Црне Горе: „Чаробњак из Оза“, „Три мускетара“, „Књига о џунгли“, „Аладин“.

Оригиналне драме, праизведбе: „Камен љубави са дна мора“ Дјечје позориште Подгорица, „Вилинска кочија“ НП Крушевац (Прва награда за текст на Фестивалу дјечјих позоришта Котор), „Декамерон, дан раније“ Фестивал Будва град театар, „Ружни“ Фестивал БЕЛЕФ, „Бастијен и Бастијена“ Дечје позориште Суботица, „Петар Пан“ Дечје позориште Суботица.

Чланица Савета БИТЕФ фестивала 2006-2008.

Предсједница жирија Стеријиног позорја за савремени драмски текст 2009, неколико фестивала дечјих позоришта, као годишњих позоришних награда. Селекторка националног позоришта Стеријиног позорја за 2010. годину.

Др ЗОРАН КОПРИВИЦА, професор драматургије, члан

По основној вокацији англиста и шекспиролог. На Филозофском факултету у Никшићу дипломирао на студијској групи Енглески језик и књижевност.

На Факултету драмских уметности у Београду магистрирао на тему „Драматуршки проблеми филмске адаптације Шекспировог Хамлета “, 2002. године и стекао звање магистра из области драмских умјетности. На Факултету драмских уметности у Београду докторирао на тему „Редитељска поетика Живка Николића“, 2008. године и стекао звање доктора наука из области драмских умјетности.

Аутор три краткометражна и једног документарног филма.

Радове из области историје, естетике и теорије филма и позоришта објављује у стручној и научној периодици. За предавача више школе Универзитета Црне Горе изабран 2003. године на предметима Сценски израз и луткарство и Филмска и РТВ култура на Филозофском факултету у Никшићу.

Од 2009. године у радном односу на Факултету драмских умјетности на Цетињу у звању доцента на предметима Естетика аудиовизуелних медија, Историја филма и Теорија филма. 2014. године на Универзитету Црне Горе изабран у звање ванредног професора. Наставу поред матичног, Факултета драмских умјетности, изводи на Филозофском факултету у Никшићу (Увод у луткарство, Аудиовизуелна култура), Филолошком факултету у Никшићу (Књижевност и филм) и Историјском институту у Подгорици (Теорија филма и модерна култура).

Добитник награде за најбољи необјављени роман у Црној Гори за 2014. Из штампе ускоро излази његова монографија „Редитељска поетика Живка Николића“, и театролошко-филмолошка студија о Шекспиру.

ВОДИТЕЉ РАЗГОВОРА НАКОН ПРЕДСТАВЕ

phoca_thumb_l_zeljko2

ЖЕЉКО ХУБАЧ, драмски писац

Рођен је у Тузли, 1967. године. На Факултету драмских уметности у Београду дипломирао је 1996. године, на одсјеку Драматургија.

Његови драмски комади су до сада 37 пута премијерно изведени у професионалним позориштима у Србији, Хрватској, БИХ и Бугарској, репризирани више од 1000 пута.

Представе рађене по његовим драмама биле су у селекцији више од 40 домаћих и иностраних позоришних фестивала (Стеријино позорје у Новом Саду, Фестивал „Нова драма“ у Санкт Петербургу – програм младих европских аутора, Фестивал БиХ драме у Зеници, Фестивал луткарских казалишта у Ријеци, Фестивал професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“, Међународни позоришни фестивал за дјецу у Котору, Нушићеви дани и др) и освојиле су више од 50 награда. Представе рађене по његовим адаптацијама такође су учествовале и освајале награде на значајним фестивалима, међу којима су Град-театар Будва, Сплитско лето, Фестивал камерног театра „Ристо Шишков“ у Струмици и Фестивал црногорског театра.

За драмске текстове Жељко Хубач је награђиван 10 пута у земљи и иностранству (Награда за најбољи драмски текст на Фестивалу професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ 1994, Награда „Бранислав Нушић“ Удружења драмских писаца Србије 1996. и 1998, Награда за најбољи текст на Фестивалу луткарских позоришта Србије 2002, Награда за најбољи комедиографски текст на Данима комедије 2004, Награда за најбољи савремени драмски текст на Сусретима позоришта/казалишта БиХ 2010 и др.) Добитник је Награде Народног позришта у Београду за уметнички и радни допринос 2010. године.

Драме су му превођене на енглески, немачки, руски, бугарски, пољски и јапански језик. У издању КИЗ Алтере и Шабачког позоришта објавио је књигу драма "Бизарно" 2012. године.

Као драматург је радио у значајним театрима у Србији и региону. Професионално се бави и позоришном режијом.

Аутор је већег броја реализованих телевизијских емисија, два играна серијала и једне ТВ драме.

Писао је позоришну критику за дневни лист „Данас“. Објављивао је театролошке есеје у домаћим и иностраним часописима. Члан је српских секција ИАТЦ-а (Међународног удружења позоришних критичара и театролога) и ИТИ-а (Међународног театарског института). Дугогодишњи је новинар и колумниста, оснивач је и главни уредник „Позоришних новина“. Члан је НУНС-а.

Био је уредник издања Музеја позоришне уметности Србије и позоришног часописа „Театрон“, главни уредник Издавачке делатности Народног позоришта у Београду и драматург Српског народног позоришта у Новом Саду. Тренутно је драматург и вршилац дужности директора Драме Народног позоришта у Београду.