ЗОРАН РАДУЛОВИЋ (глумац Позоришта „Стеван Сремац“ Црвенка, добитник Златне маске 2004. године за мушку епизодну улогу у представи „Дивље месо“ са ансамблом из Црвенке, те Златне маске за главну мушку улогу у „Родољупцима“ Kултурног центра Kула прошле године)

- За нас аматере Фестивал фестивала је најпрестижнији фестивал у региону. Заиста сам веома срећан и узбуђен јер се добро читање позоришта на крају увијек исплати - Позориште „Стеван Сремац“ из Црвенке, са представом „Случајна смрт једног анархисте“ апсолутни је побједник овогодишњег Фестивала фестивала и по оцјени стручног и жирија публике.

Припало нам је шест Златних маски – за најбољу представу у цјелини, режију, најбољу главну и епизодну женску улогу, сценографију и костимографију, уз награду жирија публике за најбољу представу у цјелини.

У Требињу имамо пуно пријатеља, велику подршку, али је, наравно, најбитније овдје доћи са добром представом, мислим да је то Црвенка и црвеначко позориште и ове године оправдало - и очекивања и публике и стручног жирија.

Што се тиче захтјевне сценографије, све је на почетку било тешко, али кад се предано посветите позоришном послу и када са великом вољом и љубављу уђете у све то, све на крају постане лако. Позориште мора да постане лакоћа игре и онда је све на свом мјесту.

Ово је за нас предивно вече, које ће нам дати велики подстрек и снагу да и даље стварамо, а да то не буде испод овог нивоа, на који смо навикли нашу публику, како у Републици Србији, тако и овдје, у Републици Српској.

ФАИK САЛИХБЕГОВИЋ, Златна маска за најбољу мушку улогу (Лука Лабан у комаду „Професионалац“ Театра „Тотал“ Високо)

- Четврти пут добио сам Златну маску у Требињу, само (смијех) – за краља Ибија, бега Пинторовића у „Хасанагиници“, за улогу у представи „Kраљ умире“ и сада за Луку Лабана. Сваки пут је осјећај другачији, ово је велико признање. Ја сам по природи скроман човјек, волио бих да је неко други добио награду, али, кад је добијеш - драго ми је.

ЦВИЈЕТА ЈОВАНОВИЋ МУЧАЛИЦА, Златна маска за најбољу женску улогу (Лудак у представи „Смрт једног анархисте“ Позоришта „Стеван Сремац“ Црвенка)

- Ово ми је трећа Златна маска, једном сам је добила за епизодну улогу и два пута за главну женску улогу. Ова ми је награда, некако, најдража зато што сам се заиста нарадила. Толико сам напорно радила, уморила сам се невјероватно и зато ми је ова награда још дража.

Све је било тешко, требало је научити огромну количину текста, диктирати темпо читаве представе, урадити гомилу тих валера, да не говорим све истим тоном, сценски покрет који је баш детаљно рађен у овој представи, а уз све то је требало водити рачуна да се разумијеш, да будеш гласан и јасан. Морали смо савладати и нашу специфичну сценографију, биле су, помало, потребне и акробатске способности, свашта је ту било.

НОВИЦА МЕДЕНИЦА (Паша у комаду „Драга Јелена Сергејевна“ Друштва социолога Црне Горе и Kултурни центар Мојковац)

- Наш ансамбл освојио је Златне маске за најбољу колективну игру, Филип Меденица - за најбољу мушку епозодну улогу, за лик Волође, а Биљана Радовић добила је Диплому за комплексно глумачко остварење. За неке од нас је други пут да смо овдје, већина први пут учествује на Фестивалу.

Награде су за нас апсолутно велики вјетар у леђа, посебно ова награда за колективну игру, јер смо ми, усуђујем се тако назвати, млада група умјетника која се састала да нешто створи, продукује. Вјерујем да би се и колеге сложиле са мном. Мислим да су ове три награде у Требињу и четири из Бијелог Поља, уз редитеља којем је ово деби, фантастичан резултат. Невјероватно је са три награде вратити се кући.

ГОРДАНА МЕШТЕР, Златна маска за епизодну улогу (новинарка Марија Фелети у представи „Случајна смрт једног анархисте“ Позоришта „Стеван Сремац“ из Црвенке)

- Први пут сам добила Златну маску, ово је четврти пут да долазим на требињски фестивал са представом. Иначе, седми пут долазим у ваш град. Први пут када сам дошла у Требиње, завољела сам овај град као свој. Мислим да ћу сваки годишњи одмор овдје провести, без обзира да ли са представом „прођемо“ наш републички фестивал или не. Диван је осјећај доћи у Требиње. БОЖИДАР БОБО ВУЧУР, Златна маска за ауторску музику (представа „Један слуга а два господара“ Градског позоришта Требиње)        

- Ово је моја трећа награда на Фестивaлу фестивала. За ауторску музику у представи „Један слуга а два господара“ припала ми је друга награда, неки дан сам добио награду за најбољу музику на фестивалу „Федра“ у Бугојну. Осјећам се фино, ово је велико признање.

Уживао сам у раду на овој представи, зато што је то другачија музика од свега оног што сам до сада радио. Радили смо нешто што захтијева енергију, гитаре, Дарко Куртовић је добро отпјевао сонгове, на текстове Жељка Милошевића, који су били изазовни, с тим нисам имао прилику да се раније сусрећем. Све теме су у духу панк музике, која је била популарна 80-тих година прошлог вијека, то је правац који је другачији од свега што сам до сада радио. Мислим да сам постигао оно што су од мене тражили и редитељ и чланови нашег ансамбла, а ево, и стручни жири је то својом одлуком потврдио.

МИЛИЦА БУKВИЋ, Диплома за изузетну глумачку трансформацију (Kристина у комаду „Госпођица Јулија“ Kултурни центар Kула)

- Мени је ово прва награда и прво учешће на требињском Фестивалу. Kула је овдје већ добро позната свима, искрено, очекивали смо мало више, али сљедеће године ћемо се више потрудити.

БИЉАНА РАДОВИЋ, Диплома за комплексно глумачко остварење (Јелена Сергејевна у комаду „Драга Јелена Сергејевна“ Друштва социолога Црне Горе и Kултурни центар Мојковац)

- Није ми било тешко играти овај лик, доста смо се уиграли, на крају је све било лако. За овај лик сам већ награђена на нашем државном фестивалу у Црној Гори, а сада сам награђена и на овом регионалном фестивалу. Пуно ми значи ова награда, поготово што се први пут бавим позориштем.

Први пут сам на Фестивалу, осјећај је сјајан, у Црној Гори никада нисмо имали пуну салу. Фасцинирани смо бројем људи који заиста воле позориште, који су сваку ноћ пратили фестивалске представе. Очигледно је да позориште у Требињу има дугу традицију и вјерну публику, то значи да има и позоришну културу