teatar-total-hasanaginica-otvorenje-fedra-4

Субота, 23. jул – ДОМ МЛАДИХ, 20:30 часова

ТЕАТАР „ТОТАЛ“ ВИСОКО

Алија Исаковић

ХАСАНАГИНИЦА

Режија: Театар „Тотал“

Сценограф/ Јесенко МУЗАФЕРИЈА

Костимограф/ Рамиза АЛИХОЏИЋ

Мајстор свјетла/ Бранислав МИРКОВИЋ

Кореограф/ Дино ХАСАНБЕГОВИЋ

Избор музике/ Лордан МУЗАФЕРИЈА

Дизајн/ Алија ШАХИНОВИЋ

Штампа/ Студио Омеровић

УЛОГЕ

Хасанагиницa/ Хана БЕШЛИЋ, Елма СМАЈЛАГИЋ

Хасанагa/ Аднан ТАЈИЋ

Бег Пинторовић/ Фаик САЛИХБЕГОВИЋ

Мајка (Хасанагина)/ Емина КАРАМЕХИЋ

Мајка (Пинторовића)/ Азра Кадић

Хаскo/ Џевад ХАСАНБЕГОВИЋ

Абид/ Миленко МАНОЈЛОВИЋ

Ајкуна/ Џенита ПИЊО

Свирач/ Хусеин ОХРАН

Плесач/ Дино ХАСАНБЕГОВИЋ

Јенђија/ Армина КАДИЋ

Дјеца/ Емина КАРАЛАИЋ, Армина КАРАЛАИЋ и Нермина ХАЛИЛОВИЋ
 

О ПРЕДСТАВИ

teatar-total-hasanaginica-otvorenje-fedra-5-1200x808

Овосезонска “Хасанагиница” Театра “Тотал” је римејк те представе коју је 1994. године у “Тоталу” поставила Гордана Музаферија, према тексту Алије Исаковића.

Чланови “Тотала” обновили су ту представу у сјећање на Заима, Гордану и Веру, троје умјетника који нису више међу живима, а који су оставили велики траг у височком позоришту и у самом стваралачком чину “Хасанагинице” прије 22 године.

Римејк је направљен према основном режијском концепту прве поставке, али уз одређена скраћивања и измјене у којима је учествовало више данашњих реализатора, тако да режију не потписује појединац, него Театар “Тотал”.

Представа прати сиже народне баладе дајући тако свој допринос виђењу ове невјероватне генијално осмишљене љубавне приче, у којој двоје несретних, због трагичног неспоразума, незаустављиво убија своју љубав и себе саме.

РИЈЕЧ ВОЈИСЛАВА ВУЈАНОВИЋА, СЕЛЕКТОРА ФЕДРА 2016 БУГОЈНО, О ПРЕДСТАВИ „ХАСАНАГИНИЦА“ ТЕАТРА „ТОТАЛ“ ВИСОКО

На једном мјесту за „Хасанагиницу“ се каже да би свака генерација била дужна да се одужи овом ремек-дјелу наше баштине, да пронађе неке нове, дубоко скривене, значењске вриједности које претходна генерација није била у стању да их докучи. Не односи се то само на њену изведбу, већ и на њену књижевну творевину, за продирање у оне сфере које би нас приближиле реалној истини њене опстојности. „Хасанагиница“, ма како то необично звучало, чини се да се дубоко удомила у дух и сваралачки карактер и театра „Тотал“ у Високом, а и самој породици височких Музаферија.

Родоначелник ове породице, филмски а и позоришни глумац Заим Музаферија има своју драматизацију ове јунакиње наше предаје која је Гетеа задивила. Ипак, амсамбл „Тотала“ из Високог, за своју поставку су одабрали драматизацију ове поеме коју је начинио Алија Исаковић. С правом: Алија Исаковић је, својом ингениозношћу, далеко дубље проникао у збиљни контекст ове поеме, од његових претходника – Огризовића и Шантића, одагнао оне заблуде на којима су они заснивали своје поимање сукоба и потражио разлоге породичног раскла у друштвеној ситуацији времена у коме се одиграла трагична судбина супружника. Сукоб се збивао на отвореном друштвеном плану, на сукобу беговата и агалука, на снажном ојачању агинског слоја у турској царевини и слабљењу беговата, али који настоји да се, пошто – пото, одржи на површини. Агински пробој у свијет збиље проносила је Хасанагина мајка која оптужује Хасаагиницу за господственост и издизање себе изнад агалука, а бранитељ беговата је бег Пинторовић, брат Хасанагиницим.

То је онај теоријски основ који је расвијетлила Гордана Музаферија пишући о Исаковићевој драми, и на тој основи засновала, својевремено, своју сценску поставку. Та сценска поставка је послужила овој генерацији, да се поново оживи велика Горданина поставка одајући дуг и Гордани, али и онима којих више нема међу живима, а били неодвојиви дио ансамбла: Јесенковој супрузи Вери и самом Заиму Музаферији!

Ансамбл, временом, доживљава унутарње промјене, али основа остаје иста: на челу те основе остаје, најмоћнији глумац овог театра –Фаик Салихбеговић, чија се глумачка моћ, већ одавно, шири босанскохерцеговачким простором.

Хасанагиницу тумачи Хана Бешлић, Аднан Тајић, са пуном увјерљивошћу тумачи Хасанагу, Хасанагину мајку интерпретира Емина Карамехић, Мајку Пинторивића реализира Азра Кадић, Хаска, у његовом вјечном хабитусу, тумачи Џевад Хасанбеговић, Абид је Миленко Манојловић, Ајкуна – Џенита Пињо, Свирач Хусеин Охран, Плесач Дино Хасанбеговић, Јенђија Армина Кадић, и дјеца – Емина Каралић, Армина Каралић и Нермина Халиловић.

За поставку „Хасанагинице“ на репертоар овогодишње „Федре“ довољно је сасвим једноставно образложење: ансамбл Театра „Тотал“ изводи ову драму са истинским стваралачким достојанством, оствареним у готово свим сегментима театарског умијећа, од употријебљених костима који нуде пуни раскош народне предаје времена из којег је Хасанагиница стигла у наше доба, богатство њихових креација који је обликовао у давно вријеме творачки дух наших предака, до креација појединих ликова, нарочита лика бега Пинторовића који креира Фаик Салихбеговић; до пружања могућности овој генерацији да дадне свој прилог разумијевању скривених значења које претходна генерација није успјела да докучи у лику Хасанагинице. Да се одужи стваралачком генију Алије Исаковића који је дао праву повијесну интерпретацију увјета у чијем се окриљу и десила трагична судбина, аге Хасанаге и његове супруге, беговице рода Пинторовића.

О ПОЗОРИШТУ

ТЕАТАР „ТОТАЛ“ ВИСОКО

Аматерско позориште у Високом постоји већ 64 године. Током своје богате прошлости носило је разна имена да би се од 1985. године звало Театар „Тотал“ и под тим именом прославило височки драмски аматеризам како на фестивалима у Босни и Херцеговини тако и на разним фестивалима и смотрама широм бивше Југославије. Осим тога, мало које аматерско позориште се може похвалити таквим континуитетом рада упркос непримјереним условима рада (никада нису имали свој радни простор). На досадашња 44 фестивала аматерских позоришта БиХ биљеже 40 учешћа, што ниједно друго аматерско позориште у БиХ не биљежи.

Опробали су се у инсценацијама готово свих драмских жанрова од класичних до савремених јужнославенских и свјетских аутора, настојећи увијек дати свој печат кроз поетику тоталног театра и радост колективне игре.

Фото: visoko.co.ba